Nagyvilág

Legális spanglival ünneplik az újévet Coloradóban

Marihuána (marihuána, fű, cannabis)
Marihuána (marihuána, fű, cannabis)

Sokan táboroztak szerdán, az új év első hajnalán Colorado államban az első, törvényesen marihuánát árusító boltok előtt a reggel 8 órai nyitásra várva.

Az amerikai szövetségi államban a hatóságok egy éven át készítették elő a “drognyitányt”, amelytől a marihuánapártiak azt remélik, hogy jobb lesz a fogyasztóknak – mivel ellenőrzött minőségű áruhoz juthatnak – és az államnak egyaránt. Utóbbi a legális kereskedelem révén évi 67 millió dollárra becsült adóbevételhez jut, ugyanakkor megtakarítja a drogtilalmi törvényt kis mennyiségű narkotikummal megszegők elleni rendőrségi eljárás költségeit, így az őrizetbe vétel, a fogva tartás, a bírósági tárgyalás kiadásait.

Szerdán nyolc városban nyíltak meg marihuánát árusító boltok. A rendőrség sűrítette őrjáratait az üzletek környékén, már csak azért is, hogy közbelépjen, ha túl nagy tülekedés kezdődne. A denveri nemzetközi repülőtér feliratokkal figyelmeztette az érkezőket arra, hogy nem vihetnek haza kábítószert poggyászukban, azaz ne reméljék, hogy bevásárlóturistáskodhatnak.

A drogboltokban csak 21 éven felüliek vásárolhatnak és egyszerre legfeljebb 28 grammnyit. Az államon kívül élők ennek csupán a negyedét kérhetik.

A drognyitányt sokan nem nézik jó szemmel. A bírálók – köztük drogfüggőket kezelő orvosok – szerint az enyhítés csak olaj a tűzre, még többen és még többet fognak kábítószerezni.

A “marihuánaaktivisták” remélik, hogy a kezdeti szenzáció és boltrohamozás után az egész elcsendesedik, és a kísérlet jól sül el.

“Felnőttek eddig is megvették a maguk hasisát, a különbség csak annyi, hogy ezentúl nem kell feketén beszerezniük, mert törvényesen is vásárolhatnak” – idézte az AP amerikai hírügynökség Mason Tyvert, a coloradói állami, úgynevezett Marihuánapolitika Projekt szóvivőjét.

Colorado után Washington lehet a második szövetségi állam, amely legálissá teszi a szer kereskedelmét: ott az év közepére várható a nyitás. Gyógyászati célra már több államban engedélyezték a marihuána felhasználását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik