Nagyvilág

750 milliót hagyott szülőfalujára egy fodrász

Saint-Germain-de-la-Coudre (Saint-Germain-de-la-Coudre)
Saint-Germain-de-la-Coudre (Saint-Germain-de-la-Coudre)

Két és fél millió euró értékben hagyott örökül készpénzt és ingatlant a településre egy aggon elhunyt francia férfi, aki szenvedélyéből, a tőzsdézésből gazdagodott meg, és örökösök nélkül halt meg.

Az átszámítva 750 millió forintnak megfelelő örökség háromszorosa a 850 lelkes Saint-Germain-de-la-Coudre teljes éves működési költségének – közölte a polgármester.

A kicsiny párizsi lakásán 93 évesen holtan talált Raymond Bru részvényeinek eladásából és életbiztosításából 2,15 millió euró származott, további 350-400 ezer eurót érhet két normandiai lakóháza és párizsi lakása.

A tavaly elhunyt magányos férfi nagyon szerényen élt 20 négyzetméteres, 5. emeleti, lift nélküli párizsi garzonjában.
“Soha nem akart személyes hasznot húzni a pénzéből. Mindent a községre hagyott, ahol született és felnőtt” – mondta Daniele Mary polgármester.

Egy utcát kért magának és testvérének

A férfit jól ismerték a faluban, ahol minden második hónapban meglátogatta ugyancsak magányosan élő, mára szintén elhunyt fivérét, Claude-ot. Mindkét férfi nőtlen és gyermektelen maradt.

A falu jótevője az örökségért cserébe csak azt kérte, hogy a község 100 évig ne adja el a normandiai házakat, és ha lehet, nevezzenek el utcát vagy teret róla és testvéréről.

A milliós örökséget a község az iskola felújítására, a településközpont átalakítására és a két örökölt ház rendbe tételére fordítja – ez utóbbiakat bérbe adják.

Navracsics gusztusosabban csinálja

Nem, a nyugati gondolkodástól eltérően Navracsics Tibor nem gusztustalanul, hivalkodóan, egy összegben, feltételekkel osztja szét a pénzét, izé, pénünk, szóval pénzt, hanem apránként, csendesen, minél kisebb feltűnést keltve. Ha a szennysajtó, jó hírt és épülést nem ismerő képviselői nem szúrják ki, még ma is csak a legkevesebbek tudtával folytathatná tevékenységét ez az áldott, jó ember – és még utcanévadással sem zsarolja szűkebb pátriáját. Csakúgy, mint a Szerencsejáték Zrt, amelynek adományozási politikáját egyetemeken kéne oktatni. Szóval nálunk is vannak jó hírek, csak a sajtó elferdíti őket.
(Magyar Krónika rovatunk első bejegyzését olvasták.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik