Nagyvilág

Nem vonul vissza Irakba az USA

irak (irak)
irak (irak)

Washington támogatja Irak küzdelmét az al-Kaidához köthető fegyveres csoportok ellen, de nem küld csapatokat.

„Ez az ő harcuk”

Az amerikai kormányzat nem mérlegeli a csapatok visszaküldését Irakba, bízik benne, hogy a helyi kormány és a törzsek megbirkóznak az al-Kaida terrorszervezettel – közölte vasárnap jeruzsálemi sajtótájékoztatóján John Kerry amerikai külügyminiszter.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy hasznos lehet Irán szerepvállalása a szíriai rendezésben még akkor is, ha nem lesz hivatalosan résztvevője a második genfi békekonferenciának. Kerry emellett támogatásáról biztosította a vasárnap kezdődő dél-szudáni béketárgyalásokat.

Washington támogatja Irak küzdelmét az ország nyugati részén városokat elfoglaló, az al-Kaidához köthető fegyveres csoportok ellen, de „ez az ő harcuk”, és ezért nem küld amerikai csapatokat – közölte Kerry sajtótájékoztatóján, Jordániába és Szaúd-Arábiába történő elutazása előtt.

Az amerikai külügyminiszter közel–keleti látogatása idején Irakban a kormány elvesztette az ellenőrzést Fallúdzsa felett, a város teljes egészében az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű dzsihádista szervezet ellenőrzése alá került.

Kerry az újságíróknak kijelentette, hogy Amerika „nagyon aggódik” a harcok miatt, és az ILIÁ-t „a térség legveszélyesebb szereplőjének” nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik