Nagyvilág

Vérfürdőbe torkollt egy katonai akció Irakban

irak (irak)
irak (irak)

Legalább tizenöt iraki katona, köztük több magas rangú katonatiszt meghalt, amikor támadást indítottak a szélsőséges iszlamisták egyik búvóhelye ellen Bagdadtól nyugatra - közölték szombaton az iraki hadsereg illetékesei.

A támadásban Mohamed al-Karavi vezérőrnagy, az iraki hadsereg hetedik hadosztályának parancsnoka, s mellette a hadosztály egyik dandártábornoka, valamint három további katonatiszt és néhány katona vesztette életét. A hadsereg akciója az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnyának egyik búvóhelye ellen irányult az Irak nyugati részén fekvő Anbar tartományban.

Csapdába csalták őket

A szélsőséges fegyveresek csapdát állítottak a katonáknak: amikor a hadsereg a Rutba városában lévő épületet ostrom alá vette, három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, és több, különféle tárgyakra erősített robbanószerkezet lépett működésbe.

A védelmi minisztérium internetes oldalán közzétette: a támadást azután indították, hogy tudomásukra jutott, az al-Kaida terrorhálózat kiképzőtábort nyitott a helyszínen, hogy több mint hatvan terroristát képezzenek ki házi készítésű pokolgépek és robbanóanyagokkal felszerelt övek készítésére. A Reuters hírügynökség adatai szerint további harminckét ember megsebesült a támadásban.

A lázadók elmenekültek

Núri al-Máliki miniszterelnök további csapatokat rendelt a szunnita többségű, ingatag közbiztonsági helyzetű tartományba, hogy elfogják a merényletért felelős, s utóbb elmenekülő fegyvereseket – közölte egy katonatiszt.

Az incidens elkövetését egyelőre nem vállalta magára senki, öngyilkos merényleteket a térségben azonban többnyire az al-Kaida iraki szárnya, a Szíriában is tevékenykedő Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű csoport tagjai hajtanak végre.

Az utóbbi időben az al-Kaidához köthető szunnita fegyveresek fokozták támadásaikat a síiták vezette iraki kormány és tisztségviselőik ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik