Nagyvilág

Terror árnyéka vetül a szocsi olimpiára

volgográd (voldográd)
volgográd (voldográd)

Két hónapon belül már a második öngyilkos merénylő nő robbantotta fel magát a dél-oroszországi Volgográdban. Vasárnap a város pályaudvarát rázta meg egy óriási robbanás, legalább 16-an meghaltak. Egyelőre senki sem vállalta a felelősséget, de sokan észak-kaukázusi iszlamista lázadókra gyanakszanak.

Több méter magasra felszökő, sárga tűzoszlop, és egy olyan erejű robbanás, amely nemcsak a pályaudvar közvetlen környékét, de a tér szemközti oldalán lévő, és az egész jelenetet rögzítő ipari kamerát is megrázta.

Az első jelentések 13 halottról szóltak, estére már 16-ról beszéltek, köztük egy anyáról, aki testével védte meg gyermekét. Rengeteg a sérült, sokakat a szerkezetből kirepülő fémreszelék sebesített meg.

A dél-oroszországi Volgográd pályaudvarán egy nő robbantotta fel saját magát. A csarnok a szokásosnál is zsúfoltabb volt, tele az újévre hazakészülő utasokkal. Csak azért nem haltak meg többen, mert a nő nem jutott be a váróterembe. Már az előcsarnokban működésbe hozta a robbanószerkezetet.

Volgográd, az egykori Sztálingrád egymilliós város Dél-Oroszországban, viszonylag közel a nagyrészt muzulmánok lakta észak-kaukázusi térséghez, ahol az utóbbi időben mindennapossá váltak a szélsőségesek támadásai.

A város Szocsitól, a februárban kezdődő téli olimpia helyszínétől 700 kilométerre van. Az iszlamista lázadók vezére, egy csecsen hadúr, nyáron arra szólította fel a fegyvereseket, hogy minden erejükkel akadályozzák meg az olimpiát, és azt, hogy Putyin a színpadra léphessen.

Szláv férfi robbantott?

Közben az Interfax orosz hírügynökség azt közölte, hogy a videófelvételek tanúsága szerint nem nő, hanem férfi követte el a merényletet. Egy meg nem nevezett orosz belügyi forrás szerint egy szláv kinézetű férfi akarta hátizsákjában átvinni a robbanószerkezetet a központi vasútállomás bejáratánál elhelyezett biztonsági kapun. Ebben akadályozta meg őt egy rendőr, amikor meg akarta vizsgálni a csomagot. Az előzőleg elkövetőnek tartott nő éppen akkor haladt el a merénylő mellett, amikor az felrobbantotta a pokolgépet.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik