Nagyvilág

Rengeteg halott a volgográdi robbantásban

vonatbaleset (vonatbaleset, )
vonatbaleset (vonatbaleset, )

Legalább 18 ember meghalt egy merényletben a dél-oroszországi Volgográd pályaudvarán vasárnap - közölték helyi hírügynökségek. Közel félszázan megsebesültek.

A robbanás oka egyelőre nem tisztázott,de az orosz terror-ellenes bizottság beszámolója szerint egy nő robbantotta fel magát, miután nem jutott át a pályaudvar fémdetektoros kapuján.

Helyszíni beszámolók szerint a volgográdi állomás környékén mindenfelé emberi testrészek és törmelék hever.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap utasította a rendvédelmi erőket, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést a biztonság szavatolására a volgográdi merényletet követően – közölte szóvivője.

Vlagyimir Kolesznyikov, a szövetségi rendőrség szóvivője azt mondta, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket a pályaudvarokon és a reptereken.

A híradások megemlítik, hogy októberben volt legutóbb, hogy egy öngyilkos merénylőnő megsemmisített egy buszt a városban, akkor hatan haltak meg. A BBC felidézi, hogy az elmúlt évek merényletei mögött a térségben egyre komolyabban megjelenő iszlám felkelők állnak.

Volgográd 690 kilométerre van Szocsitól, ahol februárban kezdődik a téli olimpia. Júliusban Doku Umarov, csecsen hadúr videoüzenetben közölte, hogy katonái teljes erővel harcolni fognak, hogy megakadályozzák az olmipiai játékokat.

A mostani merényletért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik