Nagyvilág

Kiderült az igazság Arafat haláláról

arafat(430x286)(1).jpg (arafat)
arafat(430x286)(1).jpg (arafat)

Jasszer Arafat természetes halállal halt meg, kizárt, hogy a volt palesztin elnököt megmérgezték volna polóniummal - jelentette ki csütörtökön újságírók előtt Vlagyimir Ujba, az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) vezetője, aki szerint nincs szükség a vizsgálatok megismétlésére.

“Mi befejeztük, mindenki egyetértett szakértői vizsgálatunk eredményével” – mondta az ügynökség vezetője. Hangsúlyozta: “ez az ember természetes halállal halt meg, nincs nyoma semmiféle sugárfertőzésnek”.

Az orosz orvosok állítása egybeesik a francia igazságügyi szakértők december elején nyilvánosságra hozott véleményével, amely szerint kizárt, hogy Arafatot megmérgezték volna.

Özvegye kérésére hantolták ki

A volt palesztin vezető 75 éves korában, 2004. november 11-én hunyt el egy Párizs melletti katonai kórházban. Halálának ügyében a nyomozást a nanterre-i ügyészségen azután rendelték el, hogy az özvegy 2012 júliusában feljelentést tett ismeretlen személy ellen gyilkosság miatt. Az özvegy engedélyével ugyanis tavaly kihatolták a tetemet, mintákat vettek belőle, ezeket svájci, francia és orosz szakértők vizsgálták meg egymástól függetlenül, de az elején ellentmondásos eredményre jutottak.

Így a lausanne-i egyetemi kórház sugárfizikai intézetének (CHUV) szakértői “abnormálisan” nagynak találták az ólom és a polónium arányát, bár sem megerősíteni, sem kizárni nem tudták, hogy Arafat polóniummérgezés áldozata lett-e. Vlagyimir Ujba már a korábbiakban is azt mondta, hogy az orosz szakértők alapos vizsgálatuk ellenére sem találták a kapott mintákban a 210-es polónium nyomát.

Az orosz orvosi ügynökség vezetője csütörtökön kijelentette: a svájciak utóbb visszavonták “ambiciózus” nyilatkozataikat, végül egyetértettek az orosz vizsgálatokból eredő következtetésekkel.

Arafat 2004 októberében lett súlyos beteg Rámalláhban: hasi fájdalmakra panaszkodott, de láza nem volt. Onnan szállították egy Párizs melletti katonai kórházba, ahol meghalt. A francia orvosok tiszteletben tartották a család kérését, így nem hoztak nyilvánosságra részleteket Arafat állapotáról, és nem is boncolták fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik