Nagyvilág

A Muzulmán Testvériség elítélte a rendőrség elleni robbantást

A merénylet után nem sokkal Hádzim el-Beblávi miniszterelnök terrorszervezetnek nevezte a Muzulmán Testvériséget.

Robbantásos merényletet követtek el keddre virradó éjjel az észak-egyiptomi el-Manszúra város rendőrkapitánysága ellen, a terrortámadásban kórházi források szerint legkevesebb 14-en haltak meg és mintegy kétszázan megsebesültek. A Muzulmán Testvériség elítélte az akciót.

A merénylet után nem sokkal Hádzim el-Beblávi miniszterelnök terrorszervezetnek nevezte a Muzulmán Testvériséget, közvetve az ország legbefolyásosabb iszlamista szervezetét téve felelőssé az Egyiptomban elszaporodott erőszakos cselekményekért.

Az állami MENA hírügynökség jelentése szerint a hajnali 1 óra 10 perckor bekövetkezett robbanás miatt leomlott a Dakahlíja tartományi biztonsági erők ötemeletes székháza. Az áldozatok többsége rendőr volt, akikre ráomlott az épület.

A Kairótól mintegy 120 kilométerre északra fekvő város rendőrségi épületénél médiajelentésk szerint egy fél tonnányi robbanóanyagot tartalmazó, autóba rejtett pokolgép lépett működésbe. A hatalmas detonáció következtében részben leomlott a város közelben álló színháza, egy banképület és további néhány lakóház. A törmelék több tucat autót temetett be. A romok alatt további áldozatok lehetnek.

A helyszínen nagy erőkkel folyik a mentés, a városban szükségállapotot hirdettek ki és véradásra hívták fel a lakosságot.

A rendelkezésre álló információk szerint megsebesült el-Manszúra rendőrparancsnoka, Számi el-Míhi, hivatalának vezetője és a rendőrség bűnügyi csoportjának vezetője pedig életét vesztette.

A támadást egy nappal az után követték el, hogy az al-Kaida terrorszervezethez kötődő, Anszár Beit al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői) elnevezésű csoport felszólította a rendőrség és a hadsereg tagjait, hogy dezertáljanak, különben harcosaik megölik őket. A hatóságok ezt a Sínai-félszigeti csoportot teszik felelőssé azokért a gyilkos támadásokért, amelyeket Mohamed Murszi volt iszlamista államfő júliusi megbuktatása óta követtek el az egyiptomi biztonsági erők ellen.

A hadsereg szóvivője éppen hétfőn számolt be arról, hogy a fegyveres erők Sínai-félszigeten indított, augusztus óta tartó offenzívájában 184 szélsőségest öltek meg, több mint nyolcszázat letartóztattak, s közülük minden negyedik külföldi harcos volt.

Az el-Manszúrában elkövetett hajnali merénylet után nem sokkal Hádzim el-Beblávi miniszterelnök terrorszervezetnek nevezte a Muzulmán Testvériséget. A kormányfő szavai szerint – amelyeket médiaügyi tanácsadója, Sefir Souki ismertetett – ezek a terrorcselekmények nem tántorítják el az egyiptomi vezetést attól, hogy folytassa politikai menetrendjének megvalósítását, és nem akadályozzák meg, hogy az egyiptomiak tömegesen részt vegyenek az új alkotmányról kiírt, január 14-15-én tartandó népszavazáson.

Hani Szalah kormányszóvivő kifejtette, hogy a miniszterelnök a legrövidebb időn belül meg akarja vitatni kabinetjével azokat a jogi eszközöket, amelyek révén a Testvériséget “a törvényekkel összhangban” terrorista szervezetté lehet nyilvánítani.

A robbantás helyszíne
Fotó:AFP

A Muzulmán Testvériség egy közleményben elítélte a merényletet, amely szerintük Egyiptom népének egysége elleni közvetlen támadás. A szervezet azt követeli, hogy vizsgálják ki a történteket, és állítsák bíróság elé a felelősöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik