Nagyvilág

Női ruhában menekült az iszlamista prédikátor

egyiptomi rendőr (egyiptom)
egyiptomi rendőr (egyiptom)

Az egyiptomi hatóságok letartóztatták kedd éjjel a Muzulmán Testvériség pártjának szóvivőjét és egy hitszónokot, aki közel áll az iszlamista mozgalomhoz - közölték szerdán katonai és a biztonsági forrásból.

Az egyiptomi hatóságok letartóztatták kedd éjjel a Muzulmán Testvériség pártjának szóvivőjét és egy hitszónokot, aki közel áll az iszlamista mozgalomhoz – közölték szerdán katonai és a biztonsági forrásból.

A prédikátor, Szafvat Hegázi volt a fő szónok Kairóban azon a többhetes ülősztrájkon, amelyen az iszlamisták tiltakoztak az ellen, hogy a hadsereg július elején elmozdította az államfői tisztségből Mohamed Murszit, a Muzulmán Testvériség politikusát. Egyiptom nyugati részén, a líbiai határ térségében fogták el. Murad Alit, a Szabadság és Igazságosság Párt szóvivőjét a kairói repülőtéren tartóztatták föl. Egy Rómába induló járatra akart fölszállni.

Mindkét iszlamista megváltoztatta a külsejét. Levágták a szakállukat, és Hegázi nikábot (a testet tetőtől talpig eltakaró, csak a szemet szabadon hagyó fekete női ruhát) öltött, Ali pedig szokásos arab öltözéke helyett farmert viselt.
Murszi elnök hatalomból való elmozdítása óta a Muzulmán Testvériség több száz tagját letartóztatták Egyiptomban, köztük a mozgalom vezetőjét, Mohamed Badíét. Murszit ismeretlen helyen tartják fogva.

Szaúd-Arábia szerdán, az EU-külügyminisztereknek az egyiptomi helyzettel foglalkozó rendkívüli brüsszeli ülése előtt fölszólította a nemzetközi közösséget, hogy támogassa az egyiptomi ideiglenes kormánynak “a biztonság helyreállításáért tett erőfeszítéseit”.

Közben Bangladesben terrorfenyegetés érte az egyiptomi nagykövetséget, ezért szerdán tíz napra bezárták a diplomáciai képviselet konzuli részlegét. “Állítsátok le a Testvériség elleni népirtást, különben (…) felrobbantjuk a nagykövetséget, ahogy Líbiában, és tűz alá vesszük, ahogy Pakisztánban” – állt az ismeretlen helyről küldött írásbeli üzenetben.

1995-ben kettős robbantásos merénylet célpontja volt Pakisztánban az egyiptomi nagykövetség, tizenöten életüket vesztették. A líbiai Bengáziban szombaton pokolgép robbant az egyiptomi konzulátusnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik