Nagyvilág

Feloszlatják a Muzulmán Testvériséget

Legalábbis most újra megpróbálják, ami 1954 óta nem sikerül.

A kairói kormány úgy döntött, feloszlatja a Muzulmán Testvériséget mint bejegyzett nem kormányzati szervezetet, hivatalosan azonban csak a jövő héten jelentik be a határozatot – közölte pénteken az egyiptomi al-Akbar című központi lap.

“A miniszter valójában már meghozta a döntést, hivatalosan azonban csak egy jövő hét eleji sajtótájékoztatón fogják bejelenteni” – idézte a napilap Hany Mahanát, a Szociális biztonsági és szolidaritási miniszter szóvivőjét.

Hétfőn fordult bírósághoz Egyiptom egy vezető igazságügyi tanácsadó testülete, amely a Muzulmán Testvériség feloszlatását követelte, azonban arra senki nem számított, hogy a kormány közbeavatkozik és ilyen gyorsan döntés is születik.

Az 1928-ban alapított Muzulmán Testvériség  azután jegyeztette be magát hivatalosan nem kormányzati szervezetként,  hogy egy bírókból álló testület március 20-án arra hivatkozva javasolta a feloszlatását, hogy a Mohamed Murszi megbuktatott elnök mögött álló iszlamista mozgalomnak nincsen jogi státusa.

A Muzulmán Testvériséget 1954-ben feloszlatták Egyiptom katonai irányítói, ennek következtében évtizedeken át betiltott, ám de facto működő szerveződés volt, ez az állapot egészen Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök 2011-es bukásáig tartott. Mubarak távozása után az ország legjobban szervezett mozgalmának számító csoport pártot alapított, amely megnyerte az első szabad parlamenti választásokat. Tavaly pedig államfővé választották Mohamed Murszit, az iszlamisták vezetőjét, aki ezután névlegesen kilépett a pártból.

A tömegek követelésére a hadsereg jó két hónappal ezelőtt, július 3-án megbuktatta a vádak szerint az ország ügyei helyett a saját, valamint az őt támogató Muzulmán Testvériség hatalmának kiépítésével foglalatoskodó Mohamed Murszi elnököt. Egy nappal később, július 4-én Egyiptom főügyésze erőszakcselekményre való felbujtás gyanújával elrendelte az iszlamista mozgalom több vezetőjének letartóztatását. A megbuktatott államfőnek hasonló vádakkal kell szembenéznie jövő vasárnapi tárgyalásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik