Nagyvilág

Több mint ezer halott Dél-Szudánban

del-szudan(960x640)(2).jpg (dél-szudán)
del-szudan(960x640)(2).jpg (dél-szudán)

Vélhetően meghaladta az ezret a dél-szudáni erőszak áldozatainak száma, és a harcok miatt százezren váltak földönfutóvá - közölte Toby Lanzer, az ENSZ helyi humanitárius koordinátora hétfőn.

A legfőbb csatatérnek számító Bor városában hétfőn szórványos összecsapások történtek, szinte folyamatos gépfegyverropogás volt hallható a beszámolók szerint. Az egy héttel ezelőtt kitört erőszak elől helikopterekkel menekítették a külföldieket Borból, de háromezren így is a városban ragadtak.

Lanzer elmondása szerint összesen 15 ezren kerestek menedéket a világszervezet bázisán Borban, országszerte pedig 42 ezer embernek nyújt menedéket az ENSZ. A humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében Lanzer azonnali anyagi segítséget sürgetett a nemzetközi közösségtől.

A fővárosban, Jubában nyugodt volt a helyzet hétfőn, bár a település környékén történtek kisebb összecsapások.
Eközben a hadsereg hétfőn közölte, hogy offenzívát tervez indítani a múlt héten a felkelők ellenőrzése alá került Bor, illetve a hétvégén a lázadók kezére jutott Bantiu visszafoglalására. Utóbbi város Unity szövetségi állam székhelye, ahol jelentős olajmezők találhatóak, és onnan indul az ország számára kulcsfontosságú olajvezeték is.

Korábbi beszámolók szerint a felkelők több olajmezőt ellenőrzésük alá vontak a múlt héten, de Michael Makuei tájékoztatási miniszter azt állította hétfőn, hogy az olajkitermelés nem akadozik. A kitermelés felfüggesztése senkinek sem áll érdekében – fogalmazott.

A világ legfiatalabb államában az etnikai és politikai feszültségek azóta éleződtek ki, hogy Salva Kiir, a dinka etnikumhoz tartozó államfő júliusban menesztette a nuer etnikumú Riek Machart.

A hatóságok Machar híveit tették felelőssé a múlt héten kirobbant erőszakért, akik állítólag december 16-ra virradóra puccsot kíséreltek meg. Más források szerint azonban az elnöki gárda dinka és nuer tagjai között kezdődött összetűzések miatt tört ki az erőszak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik