Nagyvilág

Megszorítások miatt nő a szmog Athénban

szmog (szmog)
szmog (szmog)

A takarékossági intézkedések eleinte jót tettek a levegőnek, kevesebb lett az autó, majd az olajfűtésnél jóval olcsóbb fatüzelésre álltak át sokan, ez viszont már negatív változást hozott.

Aggódnak a görög hatóságok, amiért Athénban immár második éve magas a légszennyezettség.

A környezetvédelmi minisztérium kérte a fővárosi lakosokat, a magas levegőszennyezettség miatt “csökkentsék a kandallók használatát”.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint a “szélcsend és a magas nedvességtartalom kedvez” az egyre gyakoribb fafűtés okozta athéni légszennyezettségnek – mondta hétfőn a tárca sajtóirodájának egyik vezetője.
Míg a levegő részecskekoncentrációjának megengedett értéke 50 milligramm/köbméter, a hét végén egyes helyeken akár 102 milligramm/köbmétert is mértek a sűrű köd borította Athénban, főként a város északi és keleti részében, ahol sok kandallós ház áll.

Adóváltozások szennyezik a környezetet

Ez a jelenség első ízben 2012 decemberében volt tapasztalható, amikor a megszorító intézkedések keretében a benzin adójához igazították a fűtőolajét is. Tavaly a levegő részecskekoncentrációja Athénben elérte a 150 milligramm/köbmétert is.

A nyolcvanas és a kilencvenes években – a gépkocsipark és a tömegközlekedési járművek korszerűsítése előtt – hasonló füstköd borította a hegyek övezte görög fővárost.

Így harcolnak

A probléma megoldása érdekében a tárca minapi döntése alapján a legszegényebb háztartások ingyen elektromos áramot kapnak a fűtéshez azokon a napokon, amikor a részecskekoncentráció eléri a 150 mg/m3-t.

A hatóságokat az elmúlt években az illegális erdei fakivágások növekedése is aggasztotta.

A Görögországot 2010 óta sújtó gazdasági válság első időben csökkentette a légszennyezettséget, mivel a benzinre kivetett adók növekedése miatt csökkent a gépjárműforgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik