Nagyvilág

Káoszt okozott a melegházasság a mormon államban

meleghazassag(960x640)(2).jpg (melegházasság)
meleghazassag(960x640)(2).jpg (melegházasság)

Kaotikus állapotok alakultak ki a hétvégére az amerikai Utah állam anyakönyvi hivatalainál, miután egy szövetségi bíró alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette a melegházasság ottani tilalmát, amelyet egy 2004-es népszavazás szentesített.

A bírói végzés ismertté válása után, még pénteken Salt Lake City polgármestere 33 homoszexuális párt esketett össze, köztük Jim Dabakis szenátort és társát, és több mint 100 párnak adtak ki házassági engedélyt. Az idő szűke és a helyi hatóságok habozása miatt azonban sokan hoppon maradtak. Szombaton az egyik, rendkívüli nyitva tartást ígérő Salt Lake megyei anyakönyvi hivatalnál gyűltek össze több százan, ám az anyakönyvvezető végül megtagadta az engedélyek kiadását feletteseire hivatkozva.

Gary Herbert republikánus kormányzó szombati közleményében kénytelen volt megállapítani, hogy a bírósági határozat “kaotikus helyzetet” teremtett.

A bírói végzés meglepte és felkészületlenül érte az USA egyik legkonzervatívabb államát, amely erős mormon befolyás alatt áll. A mormon egyház kulcsszerepet játszott abban, hogy Kaliforniában egy 2008-as népszavazáson sikerült elfogadtatni a melegházasság – azóta eltörölt – tilalmát. A mormonok az utóbbi években engedékenyebbek lettek a homoszexuálisok iránt, és nem volt közük ahhoz a perhez, amely egyelőre a melegházasság legalizálását eredményezte.

Utah igazságügy-minisztériuma mindazonáltal közölte, hogy megfellebbezi a bírói végzést, és a végrehajtás felfüggesztését kérte, míg döntés születik a fellebbezés ügyében. Egyelőre nem tudni, hogy Utah megkapja-e a felfüggesztést, és ha igen, mikor. Szakértők szerint az azonos neműek között addig létrejött házasságok akkor is érvényes maradnak, ha végül marad a tilalom. A utah-i hatóságok egyelőre minden erővel próbálják megakadályozni házassági engedélyek kiadását.

Az Obama elnök által kinevezett Robert J. Shelby kerületi bíró három pár keresete nyomán foglalt állást pénteken az azonos neműek házassága ügyében. A bíró 53 oldalas határozatában az egyenlőséget kimondó szövetségi alkotmánnyal ellentétesnek találta a tilalmat és úgy vélte, Utah állam nem tudta bizonyítani, hogy az azonos neműek házassága bármilyen módon kihatással lenne más házasságokra.

Ha a fellebbezés eredménytelen marad, Utah lesz a 18. amerikai állam, ahol azonos nemű párok is anyakönyvvezető elé járulhatnak. Csütörtökön 17-ikként Új-Mexikó alkotmánybírósága legalizálta a melegházasságot, novemberben Illinois és Hawaii államokban engedélyezték melegek egybekelését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik