Nagyvilág

Kitaszították a fia melegházasságát celebráló lelkészt

Pap(1)(960x640).jpg (pap)
Pap(1)(960x640).jpg (pap)

Azzal az indokkal távolították el a metodista egyház papi rendjéből, hogy megsértette egyházának szabályait.

Frank Schaefer 51 éves pennsylvaniai metodista lelkészt már felfüggesztették hivatalából. Az egyházi illetékesek csütörtöki tanácskozásukon döntöttek arról, hogy nem folytathatja a papi hivatást.

Korábban arra szólították fel, hogy mondjon le papi hivatásról, ha nem képes betartani az egyház szabályait. Schaefer azonban közölte, hogy ezek a szabályok megkülönböztetőek a meleg és leszbikus emberekkel. Hozzátette, hogy önként nem hajlandó lemondani a papi hivatásról.

John Coleman, az egyház szóvivője a tanácskozás után bejelentette, hogy az egyházi illetékesek emiatt úgy döntöttek, kitaszítják a papság soraiból Schaefert.

“Nem szabad másodrangú keresztényként kezelnünk őket”

Az Egyesült Államok legjelentősebb történelmi protestáns felekezete, a metodista egyház elfogadja a meleg és leszbikus híveket, de elutasítja a homoszexualitás gyakorlását.

Az ügyében tartott korábbi fegyelmi tárgyaláson Schaefer hangoztatta: az egyháznak “fel kell hagynia azzal, hogy szexuális beállítottságuk alapján ítéli meg az embereket. Véget kell vetni a gyűlöletbeszédnek, nem szabad másodrangú keresztényként kezelnünk őket”.

A lelkész 2007-ben Massachusetts államban adta papi áldását fia és egy másik férfi egybekelésére. Az eseményről előzetesen és utólag is tájékoztatta feletteseit, és nem is történt semmi egészen ez év áprilisáig, amikor – egy hónappal a metodistáknál szokásos hatéves elévülési idő lejárta előtt – gyülekezetének egy tagja panaszt tett ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik