Nagyvilág

Egy melegmagazin szerint Ferenc pápa az Év Embere

ferenc-papa(430x286)(1).jpg (ferenc pápa)
ferenc-papa(430x286)(1).jpg (ferenc pápa)

Nemrég a Time magazin választotta meg ugyanennek. I. Ferencnek egyébként ma van a születésnapja.

Ahogy arról már írtunk korábban, a Time „az emberek pápájának” választotta Ferencet, az akkori indoklás szerint „ritkán történik meg, hogy a nemzetközi színtér egy új szereplője ilyen gyorsan ekkora figyelmet keltsen fiatalok és idősek, hívők és nem hívők körében egyaránt”.

A The Advocate, az 1967-es alapítású melegmagazin arról ír, hogy ez az év az amerikai melegjogi ügyvédeké is lehetett volna, hiszen országszerte rengeteg államban álltak ki a melegházasságok engedélyezése mellett, de mégis Ferenc pápa nyert.

A magazin szerint előzetesen a legesélyesebbnek Edie Windsort tartották a díjra, ő volt az, aki szövetségi szinten támadta meg az egyneműek házasságát tiltó törvényt, az amerikai Legfelsőbb Bíróság pedig az ő keresete alapján semmisítette meg a hatályban lévő törvényt. „Edie egy hős, de nem ő az Év embere” – írja a lap.

A pápára – kis túlzással – egy mondata miatt esett a választás, bár ez a mondata, figyelembe véve elődei hozzáállását a kérdéshez, óriási előrelépés a meleg közösségek életében. A katolikus egyházfő nemrég Rio de Janeiróban úgy fogalmazott:

„Ha egy ember meleg, keresi Istent, és mindezt jó szándékkal teszi, akkor ki vagyok én, hogy elítéljem?”

Ezzel a mondatával a pápa ugyan még nem ismerte el egyházjogilag az egyneműek házasságát, de sokkal tovább ment, mint elődei közül bárki.

Forrás: advocate.com

Boldog születésnapot, Ferenc pápa!

Az elismerésen túl még egy dolognak örülhet a katolikus egyházfő, ugyanis ma van a születésnapja. 1936. december 17-én született, Argentína fővárosában, Buenos Airesben, hivatalát pedig 2013. március 13-a óta tölti be a ma 77 éves pápa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik