Nagyvilág

Az al-Kaida követte el a jemeni vérengzést

Merénylet Jemenben (jemen, merénylet, )
Merénylet Jemenben (jemen, merénylet, )

Több mint ötven ember meghalt, amikor kettős öngyilkos merényletet követtek el a helyi védelmi minisztériumnál. Az áldozatok között európai orvosok és segélymunkások is vannak.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi ága vállalta magára pénteken a jemeni védelmi minisztérium ellen csütörtökön elkövetett, 52 halálos áldozatot követelő támadást.

Amerikai drónok miatt támadtak

Az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű csoport saját médiarészlegének, az am-Malahem Alapítványnak a Twitter-fiókján keresztül jelentette be délelőtt, hogy ők intéztek támadást a védelmi minisztérium épületegyüttese ellen, amiért “ott adtak helyet a drónok irányítótermének és az amerikai szakértőknek”. A közleményt, amely legitim célpontnak nevezi a muzulmán nemzet ellen háborút vívó amerikaiakat, feltették azokra a szélsőséges weboldalakra is, amelyek rendszeresen közlik az al-Kaida nyilatkozatait.

Az Arab-félsziget déli részén elterülő Jement fontos hajózási útvonalak szegélyezik, emellett az Egyesült Államok az al-Kaida ellen vívott háborújának elsődleges helyszíneként tekint rá. A régióban egyedül az Egyesült Államok rendelkezik pilóta nélküli repülőgépekkel (drónokkal). A jemeni hatóságok nem győzik hangsúlyozni, hogy szövetségeseikkel együttműködnek a terrorszervezet megfékezése érdekében, s egyértelműen soha nem cáfolták, hogy ebben a küzdelemben drónokat is bevetnek.

Európai áldozatok is vannak

A jemeni fővárosban, Szanaában végrehajtott csütörtöki támadás a védelmi tárca bejáratánál kezdődött egy kettős öngyilkos merénylettel.

A katonai egyenruhás támadók ezt követően behatoltak a komplexum területére, berontottak három épületbe, köztük a minisztérium kórházába, és ott tűzharcba bocsátkoztak a biztonsági erőkkel. Áldozataik között katonák, egészségügyi dolgozók és civilek egyaránt voltak. Berlini közlés szerint egy segélyszervezet két német munkatársa, két orvos is életét vesztette. Meghalt két indiai és három Fülöp-szigeteki is.

Az 52 halálos áldozatról szóló csütörtök esti összesítésben nem szerepeltek a terrorcselekmény végrehajtói, a két öngyilkos merénylő és a tűzpárbajban elesett hét al-Kaida-harcos.

A drónok háborúja

Mik is azok a drónok, amik miatt most az al-Kaida robbantott?

Nem kockáztatja az amerikai katonák életét, célzott támadást lehet vele végrehajtani, elég nagy biztonsággal végrehajtható a bevetés – egyfelől. Embertelen, olyan, mint egy videojáték, istent játszanak a nevadai sivatagban a vezérlőpultnál ülő irányítók – másfelől. A drónok, azaz a távolról irányítható, emberi pilóta nélkül repülő, felfegyverzett apró repülő szerkezetek megítélése enyhén szólva is kettős. Nyilván egyfelől nem mindegy, hogy melyik oldalon állunk, az áldozatén vagy a támadóén. Másfelől képtelenség nem belegondolni – a vezérlőpultnál ülők életekről döntenek 2-6 másodperces vakrepülésben – ennyi telik el az esetleges rakétakilövés, illetve az aktuális kép között, amin követik az eseményeket. Tehát ha 3 másodperccel a becsapódás előtt feltűnik a célpont mellett egy ártatlan civil, már nem lehet megmenteni. És ez tényleg kábé játék az emberéletekkel. Ugyanakkor a háborúnak mindig is vannak-voltak vétlen áldozatai – és akkor most gondljunk a szíria polgárháború százezer halottjára, többségük ártatlan civil… Minden pro és kontra érv mellett borzasztó látni az ilyen, drónvezérlőről leszedett képeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik