Nagyvilág

Türelmet kér Klicsko

klicsko (klicsko)
klicsko (klicsko)

A bokszolóból lett politikus azt mondta a kijevi tüntetőknek, hogy ne számítsanak gyors győzelemre.

Türelemre intette Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (Udar) párt vezetője szerdán a Függetlenség terén az európai integrációért és hatalomváltásért tüntetőket.

“A várakozásokkal ellentétben nem lesz gyors győzelem” – hangoztatta a politikus. Klicsko mindazonáltal arra kérte a demonstrálókat, hogy ne adják fel az álmaikat, és tartsanak ki, ameddig csak szükséges.

“Itt fogunk állni a Majdanon (a Függetlenség terén) egy hétig, kettőig, egy hónapig vagy akár tovább” – hangoztatta.

Fenyőfát állítanak

Közölte, hogy pártja kezdeményezésére a Majdanon élő fenyőfát állítanak fel. Ezzel köszöntjük majd az újévet, nem azzal a véres fenyővel, amely most a téren áll – fogalmazott a pártelnök.

Klicsko legutóbb ringbe hívta Janukovics elnököt.

A hagyományok szerint a kijevi városvezetés minden évben monumentális újévi fát állít a Függetlenség terén. A csaknem egy hónapja tartó tüntetések miatt azonban eddig csak a tartóváza épült meg a műfenyőnek, amelyeket a demonstrálók díszíttetek fel plakátokkal és zászlókkal.

A műfenyő építésének  ürügyén verték szét a rohamrendőrök november 30-án hajnalban a javarészt békés, pártsemleges egyetemisták részvételével tartott demonstrációt, azzal magyarázva fellépésüket, hogy a munkagépeknek kellett a hely a téren. A brutális rendőri akció – amelyben legalább 35-en sérültek meg, és többeket őrizetbe vettek – komoly nemzetközi visszhangot, Ukrajnában pedig újabb tüntetési hullámot váltott ki.

Szerdán kora este a Függetlenség terén helyszíni becslések szerint mintegy 10 ezren gyűltek össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik