Nagyvilág

Klicsko ringbe hívta az elnököt

klicsko (klicsko)
klicsko (klicsko)

Az ökölvívóból lett pártezető személyes ellenfelének tartja Janukovicsot.

Az ukrán ellenzék a múlt vasárnapi után ismét nagygyűlésre hívta a kijevi főtérre az európai integráció híveit, ezúttal az államfő moszkvai látogatása miatt. Beszédében Klicsko “személyes ellenfelének” nevezte Janukovicsot.

Rámutatott arra, hogy még nem tudni, milyen feltételekkel kötötte meg az ukrán elnök a megállapodásokat Moszkvában. Ugyanakkor biztosra veszi, hogy a gázár csökkentéséért és a nagy összegű hitelért cserébe Janukovics feladta Ukrajna függetlenségét és nemzeti érdekeit. Nem zárta ki, hogy zálogként az ukrán gázvezetékrendszert ajánlotta fel.

“Aprópénzért eladják az országot”

Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke a demonstrálókhoz szólva kijelentette, hogy Janukovics gyakorlatilag “zálogházba adta” Ukrajnát, elárulta az ukrán népet. Szavai szerint azok, akik “aprópénzért eladják az országot”, rászolgáltak a leváltásukra. Bismarck német kancellár szavait idézve leszögezte: “semmilyen megállapodás Oroszországgal nem ér többet a papírnál, amelyen aláírták”.

Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője 30 százalékos rezsi- és gázárcsökkentést követelt az ukrán lakosság részére, mondván, hogy Oroszország ennyivel fogja olcsóbban adni a földgázt Ukrajnának.

Biztosította a demonstrálókat afelől, hogy a Moszkvában aláírt megállapodások közül egyetlen egyet sem hagynak jóvá a parlamentben, amely ellentétes Ukrajna európai integrációjával.

Kitartást kérnek

Mindhárom ellenzéki vezető arra kérte a tüntetőket, hogy folytassák a tiltakozást mindaddig, amíg követeléseik nem teljesülnek, ha kell újévig, vagy annál is tovább. Az ellenzék alapvető követelései: a kormány menesztése, a parlamenti és az elnökválasztások előre hozása, a fogva tartott EU-párti aktivisták szabadon engedése és a demonstrálók elleni rendőri erőszak felelőseinek megbüntetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik