európai parlament (európai parlament brüsszel)
Nagyvilág

Titkos adatgyűjtés: elkészült Brüsszel javaslata

Bemutatta jelentéstervezetét az EP megbízott képviselője. Februárban dönthetnek a dokumentum elfogadásáról.

Moraes javaslatában azt írja, hogy az Európai Uniónak csak akkor szabadna szabadkereskedelmi és befektetési megállapodást kötnie az Egyesült Államokkal, ha abban nem szerepelnek adatvédelmi előírások, ezeket a kérdéseket ugyanis szerinte külön kellene kezelni. A dokumentum uniós internetes tárhely, felhő létrehozását sürgeti, s egyben egy olyan jogorvoslati lehetőség megteremtését, amellyel az európai polgárok érvényesíthetik adatvédelmi jogaikat az Egyesült Államokban.

A jelentéstervezetről, amelyhez most a képviselők módosító indítványokat terjeszthetnek be, január végén szavaz az EP alapjogi bizottsága, az uniós parlament plénuma pedig februári strasbourgi ülésén dönthet a dokumentum elfogadásáról.

Etikai kódex

“Világos politikai jelekre van szükség, hogy az Egyesült Államok érti a különbséget szövetséges és ellenfél között” – állapítja meg a brit politikus által ismertetett jelentéstervezet, amely egyfajta etikai kódex létrehozására szólítja fel az Egyesült Államokat annak szavatolása érdekében, hogy az amerikaiak nem kémkednek az EU intézményei és létesítményei után.

Emellett Moraes arra tesz javaslatot, hogy az Európai Bizottság függessze fel az EU és az Egyesült Államok között kötött úgynevezett “Safe Harbor” megállapodást, amelynek értelmében amerikai vállalatok könnyebben juthatnak hozzá európaiak adataihoz, ha vállalják, hogy betartják az uniós adatvédelmi szabályokat. Ezen túlmenően Moraes azt is sürgeti, hogy a bizottság függessze fel az úgynevezett Terrorizmus Finanszírozását Követő Programról (TFTP) szóló egyezmény alkalmazását, amelynek keretében Washington banki adatokat kap az Európai Unióból.

Felhőszolgáltatás és jogorvoslat szükségessége

Az európai felhőszolgáltatás szükségessége mellet azzal érvel a brit képviselő, hogy szerinte az amerikai vállalatok hasonló szolgáltatásain tárolt adatokhoz az NSA minden további nélkül hozzáférhet.

Az uniós polgárok számára a jogorvoslat lehetőségét úgy képzeli megteremteni Moraes, hogy az Európai Bizottság által jövő tavaszra tető alá hozni tervezett európai-amerikai adatvédelmi keretmegállapodás keretében lehetővé tenné, hogy az EU polgárai amerikai bíróságokon érvényesíthessék jogaikat. Jelenleg ugyanis az amerikai jog csak amerikai állampolgároknak és ott élőknek garantálja a lehetőséget ahhoz, hogy az amerikai igazságszolgáltatáshoz forduljanak.

A szöveg emellett azt is szorgalmazza, hogy az EU társjogalkotó intézményei, az EP és a szakminiszterek tanácsa legkésőbb a jövő év végéig állapodjanak meg az adatvédelmi előírások reformjáról. Emellett a dokumentum az újságírók és forrásaik védelmének javítását is kívánatosnak tartja.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.