Nagyvilág

Orvosokat mészároltak le Szomáliában

Szomália AU (szomália, afrikai unió, )
Szomália AU (szomália, afrikai unió, )

Épp a kórházba tartottak, amikor agyonlőtték őket. Hatan haltak meg a támadásban.

Agyonlőttek szerdán Mogadishu közelében három szomáliai és három szíriai orvost – jelentette az AFP francia hírügynökség tudósítója a helyszínről. Egy negyedik, szintén szíriai állampolgárságú orvos megsebesült.

Az orvosokat akkor érte a támadás a nyílt utcán, amikor éppen a főváros közelében fekvő Afgoye város kórházába tartottak. A szitává lőtt holttesteket egy mogadishui kórházba szállították. Afgoye az al-Shabaab iszlamista milícia egykori fellegvára. A várost 2012 májusában foglalta vissza az Afrikai Unió békefenntartó ereje a szomáliai kormányerők támogatásával. Mogadishuból 2011 nyarán sikerült kiűzni az iszlamistákat. A térségben azóta is rengeteg a fegyver, és számos milícia továbbra is aktív. Az al-Shabaab több támadást is végrehajtott az AMISOM erői ellen a Mogadishut és Afgoyét összekötő országúton.

Az iszlamista milícia 2011 ősze óta kiszorult egykori fellegvárainak többségéből az ország középső és déli részén, de továbbra is jelentős kiterjedésű vidéki területeket tart az uralma alatt. Megfigyelők szerint ez a csoport jelenti a legnagyobb biztonsági fenyegetést Szomáliában.

Az AFP megkeresésére az al-Shabaab egyik szóvivője tagadta, hogy közük lenne az orvosok meggyilkolásához.
Az AMISOM kötelékében 17 ezer katona teljesít szolgálatot Szomáliában, és a közeljövőben további 4 ezer fővel bővül a kontingens, hogy a békefenntartók további területeket tudjanak ellenőrzésük alá vonni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik