Nagyvilág

Itt a válasz a kenyai mészárlásra

Szomália AU (szomália, afrikai unió, )
Szomália AU (szomália, afrikai unió, )

Egy ismeretlen külföldi hatalom erői támadást hajtottak végre Szomália déli részén szombatra virradó éjjel, megölve az al-Shaabab iszlamista milícia egyik tagját - közölték egybehangzó források és az állami rádió.

A kenyai főváros elit bevásárlóközpontja ellen két hete súlyos terrortámadást végrehajtó al-Shaabab közlése szerint “nyugatiak” támadtak meg egy házat egyik tengerparti bázisukon, a főváros Mogadishutól mintegy 180 kilométerre délre lévő Barawe városában, megölve egy lázadó harcost.

Egyelőre nem tudni, hogy a támadók kit öltek meg, és miért pont az iszlamista milícia barawei támaszpontját vették célba.

A szomáliai hírszerzés egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselője, mindazonáltal azt közölte, hogy a támadás célpontjai a házban tartózkodó “fontos” külföldi személyek voltak.

“Csónakokon érkező nyugatiak intéztek támadást a barawei tengerparton lévő támaszpontunk ellen, és egy ember hősi halált halt a mi oldalunkon” – közölte a Reuters hírügynökséggel telefonon Abdiasis Abu Musab, az al-Shaabab katonai műveletei ügyében illetékes szóvivő.

Helyi lakosok Barawéból megerősítették, hogy a tenger felől ért támadás egy az al-Shaabab fegyveresei által őrzött házat, s a tűzpárbaj több mint egy órán át tartott. A mogadishui állami rádió jelentése szerint az összecsapásban külföldi repülőgépek is részt vettek.

A szomáliai fővárostól délre fekvő tengerparti település, amely évek óta az iszlamista lázadó szervezet ellenőrzése alatt áll, már többször volt célpontja nyugati kommandós akcióknak. Az amerikai hadiflotta különleges SEAL osztaga 2009-ben hat embert ölt meg Barawéban, köztük Salah al Nabhant, az al-Kaida egyik legkeresettebb terroristáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik