Nagyvilág

Egy vagyont fizetnének a fekete fiút lelövő rendész festményéért

zimmerman (zimmerman)
zimmerman (zimmerman)

Már 110 ezer dollár (24 millió forint) fölött áll a licit George Zimmerman festményére egy internetes árverésen. A volt önkéntes rendész 2012 februárjában lelőtt egy 17 éves, fegyvertelen fekete fiút, ám júliusban Florida államban az esküdtszék felmentette.

Zimmerman azért festette a képet, hogy eladja, és az eljárás alatt felhalmozódott adósságait fedezze az árából. Az árverés 99 centről (212 forint) indult, a licitálás december 21-éig, vasárnapig folytatódik az eBay aukciósportálon.

A festmény a kék különböző árnyalataiban ábrázolja az amerikai zászlót, rajta néhány szó: “Isten, egy nemzet, szabadság és igazság mindenkinek”. A mű leírásában Zimmerman így fogalmazott: “mindenki azt kérdezi, mi lett velem. Rátaláltam a művészi alkotó munkára, amellyel kifejezhetem az érzéseimet, terápiásan segít levezetni a feszültséget, és arra is jó, hogy itthon maradhassak.”

A most 30 éves férfi 2012 februárjában lelőtte a 17 éves, fegyvertelen afroamerikai Trayvon Martint. Zimmerman önvédelemre hivatkozott, azt állította, a fiú támadta meg őt, miután a rendész “gyanúsnak találta”, és szóváltásba keveredett vele. A floridai esküdtszék júliusban úgy határozott, a férfi nem bűnös. Az eset és az eljárás világszerte heves indulatokat váltott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik