Külföld
Trayvon Martin (trayvon martin, )

Kártérítést kér a 17 éves fiú gyilkosa

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2013. 08. 28. 07:06

Perköltségeire 200-300 ezer dolláros kártérítést kér Floridától a gyilkosság vádja alól felmentett George Zimmerman.

Korábban a témában:

A latin-amerikai felmenőkkel rendelkező férfi tavaly februárban agyonlőtt egy17 éves fegyvertelen, afroamerikai fiút, Trayvon Martint. A hattagú esküdtszék – mindnyájan nők, közülük öten fehérek, egy latin-amerikai származású -, két napon át, összesen 16 órát tanakodott azon, milyen döntést hozzon, végül úgy határozott, nem bűnös. A másik lehetőség az volt, hogy kimondják az erős felindulásból elkövetett emberölést, amivel akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhették volna.

A CNN hírtévé honlapján közölte, perköltségeire 200-300 ezer dolláros kártérítést kér Florida államtól George Zimmerman. A helyi törvények alapján a felmentett vádlottak perköltségeit az állam fedezi, ha ezzel a bíró is egyetért. Zimmermann ügyvédje, Mark O’Mara, aki Debra S. Nelson bírótól fogja kérni a perköltségek megtérítését, a CNN-nek elismerte: az igényeltnél sokkal alacsonyabb összegű kártérítésre számít. O’Mara a saját ügyvédi díját – amelyet Florida állam nem köteles megtéríteni – mintegy 1 millió dollárra, a védelem összköltségét mintegy 2 millió dollárra becsülte. A szakértői díjak ebből 75- 00 ezer dollárra rúgtak. Az ügyvéd elmondta, megállapodásuk szerint ügyfele neki akkor fizet, ha lesz pénze.

Arról nem volt vita, hogy ölt

A jelenleg munkanélküli Zimmerman – a CNN – szerint abból tehet szert bevételre, ha könyvet ír az országos figyelem középpontjába került esetről, és ha megnyeri az NBC News ellen rágalmazás ügyében indított perét. A televízió ugyanis pontatlanul idézte Zimmerman és a rendőrségi diszpécserközpont között az incidens éjszakáján lezajlott beszélgetést. A bűntény napján, tavaly február 26-án este Zimmerman felhívta a rendőrséget, s arról tett bejelentést, hogy “egy rendkívül gyanús” alak céltalanul bóklászik az esőben. A rendőrség ügyeletese azt tanácsolta, ne kövesse az illetőt, járőröket küldött a helyszínre. Zimmerman nem fogadta meg a tanácsot, követte, majd megölte a fiút. Arról nem volt vita, hogy megölte-e tizenévest, de az indítéka ügyében heves küzdelmet vívott egymással a vád és a védelem. Korábban a fiú apja, Tracy Martin kijelentette: Trayvonnak azért kellett meghalnia, mert faji indíttatásból belekötöttek, ebből dulakodás lett, majd a végén Zimmerman lelőtte őt, pedig csak egy csomag édesség és egy palack jeges tea volt nála.

A 29 éves Zimmerman felmentését a jogvédő csoportok és az afroamerikai közösségek rasszistának minősítették, az ítélet Egyesült Államok-szerte tiltakozásokat váltott ki. Korábban azért tüntettek, mert a rendőrség 44 napig nem indított eljárást az elkövető, az akkor még csak 28 éves, fehér és latin-amerikai felmenőkkel rendelkező települési önkéntes rendész ellen. Szerintük a hatóságok rasszista részrehajlás miatt hagyták hetekig futni a vádlottat. Még Obama elnök ismegindultan reagált, mondván, “ha lenne fiam, Trayvonra hasonlítana”. Az ügy nagy vihart kavart. Zimmerman állítólag félti az életét, hiszen felmentése után több nagyvárosban – New Yorkban, Chicagóban, Miamiban, Dallasban – vonultak tüntetők az utcára az esküdtszék döntése ellen.

Már akkor is az életét féltette

A majd egy hónapig tartó bírósági eljárásban a vádhatóság és a védelem két, egymástól merőben eltérő jellemrajzot adott George Zimmermanról: az esküdteknek el kellett dönteniük, hogy a vádlott egy “önjelölt rendőr”, aki úgy gondolta, önmaga szolgáltathat igazságot, vagy pedig egy jó szándékú önkéntes rendész, aki önvédelemből, saját életét féltve ölte meg a fegyvertelen kamaszt. Frederica Wilson floridai képviselőnő szerint a rendőrség szakszerűtlen nyomozott, a fegyverviselési törvény pedig túlságosan megengedő, és ez vezetett a bajhoz. Az ügyészség azt igyekezett bizonyítani, hogy Zimmerman faji előítéletből követte a fiút a végzetes éjszakán, a védelem pedig arról igyekezett meggyőzni az esküdteket, hogy a vádlott önvédelemből lőtte le a fegyvertelen középiskolást, mert leütötte őt, majd a földön fekvő Zimmerman fejét a járda betonjának csapkodta. Az eljárás idejére az esküdtszék tagjait teljesen elszigetelték a külvilágtól, nem találkozhattak családjaikkal sem, nem használhattak laptopot és okostelefont, s egy titkos helyen tartották felügyelet alatt őket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.