Nagyvilág

Végképp eltörlik a múltat Észak-Koreában?

észak-korea (észak-korea)
észak-korea (észak-korea)

Eltávolította állami híradásainak 99 százalékát Észak-Korea – számolt be a példátlan esetről a The Telegraph. A brit portál szerint körülbelül 35 ezer koreai és idegen nyelvű cikket küldött a süllyesztőbe a KCNA hírügynökség hétfőn és körülbelül 20 ezer anyagot tüntetett el weboldaláról Rodong Sinmun, a Koreai Munkáspárt lapja.

A törlés eredményeként a KCNA archívuma jelenleg csak októberig kereshető és olvasható vissza, kivéve néhány cikket, amely a fiatal vezér, Kim Dzsong Un rendkívül fontos cselekedeteiről ad hírt. Például megmaradt egy 2012. augusztusi anyag, Kim Dzsong Un gratulációját küldi az ifjúságnak címmel.

Érdekes azonban, hogy az ország legfontosabb történelmi eseményeiről szóló híradások, így Észak-Korea egykori vezetőjének, Kim Dzsong Ilnek a 2011-es haláláról szóló hírt is eltávolították a listáról.

A The Telegraph hozzáteszi, hogy a külföldön tárolt archívumok, így a KCNA Japánban működtetett weboldala, természetesen tovább élnek és teljesek is. Bár az említett honlappal kapcsolatban a mai napig nem tudni, hogy Észak-Korea pénzeli-e a fenntartását.

Az orwelli múlthamisítás összefügghet a sztálinista állam második számúnak mondott vezetőjének, Dzsang Szong Teknek a kivégzésével. A lap szerint Kim Dzsong Un nagybátyjának a nevét több száz cikkből tüntették el, és a péntek óta róla megjelent hírek kétharmadát törölték is.

Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy az archívum törlése végleges, vagy csak azért tették ideiglenesen elérhetetlenné az adatbázist, mert a nemkívánatos cikkek átböngészése egyszerre túl nagy feladat.

Az élet persze nem állt meg Észak-Koreában: kedden, néhány nappal a fiatal vezető kegyvesztetté vált nagybátyjának kivégzése után, hűségét nyilvánította ki az észak-koreai elit az ország vezetőjének, Kim Dzsong Unnak. A katonai és politikai felsőosztály Kim Dzsong Il halálának és egyben fia hatalomra lépésének második évfordulóján megtartott gyűlésen sorakozott fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik