Nagyvilág

Lecseréli a külföldön dolgozó embereit Kim Dzsongun

kim-dzsong-un(960x640)(2).jpg (kim dzsong un)
kim-dzsong-un(960x640)(2).jpg (kim dzsong un)

Nagy számban hazarendeli a Kínában dolgozó észak-koreai külkereskedelmi képviselőket és üzletkötőket a phenjani rezsim.

Ez a húzás összefüggésben áll az ország második számú vezetőjének néhány nappal ezelőtti kivégzésével.

A kínai kapcsolatokért a legfelső szinten éppen az a Dzsang Szong Tek felelt, az országot vezető Kim Dzsongun kegyvesztetté vált nagybácsija –, akit csütörtökön hazaárulóként végzett ki a phenjani diktatúra, miután az ősszel külföldre szökött az a munkatársa, aki a legfelsőbb vezetőség pénzügyeit kezelte. Dzsangot azonnal kivégezték, miután a rögtönítélő katonai különbíróság halálra ítélte őt.

Észak-Korea azonban minden jel szerint le akar számolni a hozzá lojális személyekkel is, ezért hazarendeli őket, mutattak rá a dél-koreai hírügynökségnek nyilatkozó források, hozzátéve, hogy „a héten nagy számban sietve utaztak haza a Senjangban és Dandongban dolgozó észak-koreaiak”.

Egy másik forrás szerint Észak-Korea azt tervezi, hogy minden tisztségviselőjét hazarendeli Kínából, munkatársaikkal együtt. „Színleg azzal indokolják a lépést, hogy oktatást tartanak nekik a kormány politikájáról, de azok, akikről kimondják, hogy kapcsolatban álltak Dzsang Szong Tekkel, soha többé nem utazhatnak majd külföldre, és tisztogatás áldozataivá válhatnak” – mondta a szintén neve elhallgatását kérő forrás.

Olvasói sztorik