Nagyvilág

Hűséget fogadtak Észak-Korea ifjú vezérének

észak-korea (észak-korea)
észak-korea (észak-korea)

Hűségét nyilvánította ki az észak-koreai elit az ország vezetőjének, Kim Dzsong Unnak kedden, néhány nappal a fiatal vezető kegyvesztetté vált nagybátyjának kivégzése után.

A Kim Dzsong Un apja, Kim Dzsong Il halálának és egyben a fiatal vezető hatalomra lépésének második évfordulóján megtartott gyűlésen felsorakozott a kommunista ország katonai és politikai elitje.

“Életünk árán is megvédjük a pártot és nem ismerünk el mást, mint a nagy elvtársat, Kim Dzsong Unt” – jelentette ki Kim Jong Nam, az észak-koreai Legfelsőbb Népi Gyűlés elnökségének elnöke – az ország névleges elnöke – az észak-koreai állami televízióban élő adásban közvetített gyűlésen.

A röviddel ezelőttig a rezsim második emberének számító Dzsang Szong Teket, Kim Dzsong Un mentorát a múlt pénteken rögtönítélő katonai különbíróság ítélte halálra, miután azzal vádolták meg, hogy az államhatalom megdöntésére szervezkedett.

A gyűlésen nem vett részt Dzsang Szong Tek özvegye, a néhai Kim Dzsong Il lánytestvére. Kim Kjung Hui és a férje “Phenjan erős párjának” számítottak, őket tartották az észak-koreai vezetést háttérből irányító erőnek.

Noha korábban is állítottak félre hasonló módon magas rangú tisztségviselőket Észak-Koreában, ritka, hogy Dzsanghoz hasonlóan befolyásos személyiséget iktassanak ki olyan nyilvános módon, ahogy vele tették.

“Az egyetlen másik frakció kiiktatásával most a teljes észak-koreai hatalom Kim Dzsong Un kezében összpontosul” – értékelte a helyzetet a dél-koreai Szedzsong Intézet egy kutatója.

Közben beindult a nagyipari történelemhamisítás az országban. Ahogy arról a The Telegraph brit lap beszámolt: hétfőn, körülbelül 35 ezer koreai és idegen nyelvű cikket küldött a süllyesztőbe a KCNA hírügynökség és körülbelül 20 ezer anyagot tüntetett el weboldaláról Rodong Sinmun, a Koreai Munkáspárt lapja. Közöttük volt a Kim Dzsong Il haláláról szóló 2011-es cikk is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik