Nagyvilág

Megint forr a levegő Kijevben

kijevi-tuntetes(960x640)(2).jpg (kijevi tüntetés)
kijevi-tuntetes(960x640)(2).jpg (kijevi tüntetés)

Több százezren tüntetnek az ukrán fővárosban, a „Méltóság Napján". Az ellenzékiek és a kormánypárt hívei is utcára vonultak.

Közel 300 ezren gyűltek össze vasárnap délre a kijevi Majdanon, a Függetlenség téren, ahol az ellenzék felhívására ismét nagygyűlést tartanak az európai integráció hívei.

A Méltóság Napjának elnevezett demonstrációval egy időben a kormánypárt által szervezett szimpátiatüntetés résztvevői a parlamenttel szembeni Marijinszkij parkban gyülekeznek. A Régiók Pártja 200 ezer főt vár a Viktor Janukovics elnököt és a kormány politikáját támogató megmozdulásra. Helyszíni becslések 20 ezerre teszik a délig megjelent résztvevők számát.

Az ellenzék a Majdan tüntetőivel szembeni támadásoktól tart, de egyelőre nyugodt a helyzet.


Fotó: AFP

A helyi rendőrség vasárnap közölte, hogy az előzetes vizsgálat szerint infarktus következtében meghalt egy férfi a Függetlenség terén. Ő a második halottja a 25. napja tartó “Jevromajdan” elnevezésű tüntetéssorozatnak. Korábban egy tbc-ben szenvedő férfi a tüntetők közzé zuhant egy épületből, és életét vesztette.

Ima és himnusz

Az EU-párti nagygyűlés közös imával és a himnusz eléneklésével kezdődődött. A tüntetők pártzászlókat és nemzeti lobogókat tartanak a kezükben. A szónokok felszólalása után a “Dicsőség Ukrajnának!” és “Dicsőség a hősöknek!” jelmondatokat kiáltják.

A téren felállított színpadon mások mellett ott vannak a három parlamenti ellenzéki erő vezetői: Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) frakcióvezetője, Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) és Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) elnöke.

Szenátori vendégek

Felszólalt a Majdanon két amerikai szenátor is. “Azért vagyunk itt, hogy támogassuk az Önök igazságos ügyét, jogukat arra, hogy saját sorsukat békés és demokratikus úton döntsék el. Az Önök jövője az egyesült Európában van. Ukrajna jobbá teszi Európát, ahogy Európa is Ukrajnát. Amerika Önökkel van, ahogy én magam is” – hangoztatta a republikánus John McCain.

A demokrata párti Chris Murphy arról biztosította a Majdan tüntetőit, hogy az Egyesült Államok szenátusa támogatja békés demonstrációjukat. “Én, mint a 100 szenátor közül a legfiatalabb, külön üzenettel érkeztem a fiatalokhoz: a változásokhoz vezető út a békés tiltakozóakciókon vezet keresztül” – mondta a demokrata párti politikus elismerését fejezve ki a Majdanon tüntetők iránt, akik a tiltakozás békés módját választották az ellenük irányuló erőszakos cselekmények ellenére.

A szenátorok felszólalását a téren összegyűlt több százezer demonstráló kitörő ovációval és hosszan tartó tapssal fogadta, a végén angolul skandálva köszönte meg a támogatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik