Nagyvilág

Kijevi tüntetés: újabb halott

Kijev-tuntetes(210x140)(1).jpg (Kijev, Ukrajna, tüntetés, )
Kijev-tuntetes(210x140)(1).jpg (Kijev, Ukrajna, tüntetés, )

Valószínűleg szívroham végzett egy férfival az ukrán fővárosban zajló kormányellenes megmozduláson.

Az 54 éves férfi vasárnap vesztette életét a kijevi Függetlenség terén. A közelben lévők azonnal riasztották az egyik ügyeletes rohammentőt, az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. A zsebében talált iratok szerint a napokban érkezett Boriszpolból az uniópárti tüntetésre. Az előzetes vizsgálat alapján a halálát nagy valószínűséggel infarktus okozhatta.

Második halott

Ez már a második haláleset a hetek óta tartó kormányellenes tüntetéssorozaton. Az elsőt nem sokkal a brutális rendőrattak után regisztrálták. Egy pad alatt találtak rá a középkorú férfi élettelen testére, arcát vér borította.Akkor arról szóltak a hírek, hogy valahonnan leesett a tüntető.

Felmerült az is, hogy a rohamrendőrök verték agyon, ám a boncoláskor kiderült, hogy egy végstádiumú tébécés betegről van szó, akik ismeretlenek szállítottak a tüntetésre meghalni, valószínűleg azért, hogy a hatóságoknak okuk legyen járványriadóra hivatkozva feloszlatni a barikádokat emelő tömeget.

Választási csalás sejtenek

Közben vasárnap délután az ukrán központi választási bizottság (CVK) épülete elé vonult a Függetlenség terén rendezett EU-párti nagygyűlés résztvevőinek egy néhány száz fős csoportja, hogy “ellenőrizzék” az öt egyéni körzetben folyó megismételt parlamenti választások tisztaságát.

A tavaly októberi parlamenti választásokon történt szabálytalanságok miatt a bizottság úgy döntött, hogy megismétlik a választásokat az ország öt egyéni körzetében. A megismételt voksolásról vasárnap számos szabálysértést jeleztek ellenzékiek és civil szervezetek. Az Ukrajnai Választók Bizottsága (KIU) nevű jogvédő civil szervezet közlése szerint ismét lepleztek le “körbeszavazókat”, azaz olyanokat, akik több helyen is megpróbáltak szavazni, továbbá szavazatvásárlásokról is érkeztek bejelentések.

Helyszíni tudósítások szerint a központi választási bizottság elé vonult tüntetők békésen ácsorognak, és nem próbálnak meg behatolni az épületbe.

A Majdanról, azaz a Függetlenség teréről egy-egy csoport a belügyminisztérium, illetve a ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) elé vonult, hogy a politikai fogvatartottak elengedését követelje.

A legutóbbi becslések alapján a Méltóság Napjának elnevezett nagygyűlés tetőpontján 400 ezren voltak a Függetlenség terén.

Felvételek a rendőri attakról

Ajánlott videó

Olvasói sztorik