Nagyvilág

A Ferenc József-földre költözhet az orosz hadsereg

antarktisz (pingvin, )
antarktisz (pingvin, )

Az orosz hadsereg vezérkarának jövő szerdáig adott határidőt Szergej Sojgu védelmi miniszter, hogy kidolgozza katonai egységek Északi-sarkra telepítésének tervét.

Vlagyimir Putyin orosz államfő múlt csütörtökön a parlament és a kormány tagjai előtt, de a külföldnek is szóló beszédében külön fejezetet szánt az orosz fegyveres erők fejlesztésének, a hadiipar korszerűsítésének. A ráfordítások példa nélkül álló összeget, 23 ezer milliárd rubelt (mintegy 154 ezer milliárd forint) tesznek ki. Azt is közölte, hogy az ország történetében először megoldják az orosz szárazföldi hadseregben és a hadiflottában szolgálók lakásgondjait. Az orosz Állami Számvevőszék adatai szerint Oroszországban 2012 végén 100 ezer hivatásos katonának nem volt lakása.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter múlt kedden, a tárca állománygyűlésén jelentette be, hogy jövőre az Arktiszra csapatokat csoportosítanak “az Oroszországi Föderáció katonai biztonsága és nemzeti érdekeinek védelmére”. Ennek megfelelően repülőtereket, kikötőket építenek az Oroszországhoz tartozó Északi-sarkhoz közeli Ferenc József-földön és a keletebbre fekvő Új-szibériai-szigeteken. Az ország szárazföldi, északi területén is több repülőteret helyreállítanak, például Jakutföldön.

Vlagyimir Putyin orosz államfő, aki egyben a hadsereg főparancsnoka, arra szólította fel a hadsereg vezetését a védelmi minisztérium múlt heti kibővített vezetői állománygyűlésén, hogy külön figyelmet fordítson az északi sarkvidéki katonai fejlesztésekre. “Oroszország egyre intenzívebben hódítja meg ezt az ígéretes régiót, és minden eszközzel rendelkeznie kell biztonsága és nemzeti érdekei védelméhez” – hangoztatta az államfő.

Az elnök szeptemberben, ugyancsak a védelmi minisztérium tanácskozásán beszélt arról, hogy ismét megnyitják az északi Jeges-tengeren lévő Új-szibériai-szigeteken 1993 óta használaton kívüli repülőteret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik