Tudomány

Eltűnhet az északi-sarki jégtakaró

Megdöntötte az öt évvel ezelőtt mért negatív rekordot az északi-sarkvidéki tengeri jégtakaró mérete, és még néhány hétig folytatódik az olvadás - derült ki a hétfőn nyilvánosságra hozott amerikai adatokból. A tudósok szerint, ha ez így megy tovább, hamarosan teljesen eltűnhet nyaranta az arktiszi jég.

Az északi-sarkvidéki tengeri jégtakaró kiterjedése 4,1 millió négyzetkilométerre zsugorodott, ez 70 ezer négyzetkilométerrel kisebb, mint a műholdas mérések 1979-es kezdete óta mért korábbi legalacsonyabb, 2007-es érték – közölte az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC).

A tudósok szerint meglepő, hogy idén már augusztusban megdőlt a 2007 szeptemberi negatív rekord. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg jóval alulmúlja majd az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedése az öt évvel ezelőtti minimumot, mire megáll a zsugorodás. A jégtakaró mérete ugyanis még várhatóan szeptember végéig csökken.

A jelenség miatt aggódnak a tudósok és a környezetvédők is, hiszen az északi-sarkvidéki jég bolygónk természetes légkondicionálójaként működik.

Az arktiszi tengeri jég kiterjedésének mértéke folyamatosan változik az év során: általában szeptemberben a legkisebb és márciusban a legnagyobb. A kutatók előrejelzései szerint a következő évtizedekben előfordulhat, hogy a nyári időszakban teljesen eltűnik a jégtakaró.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik