Nagyvilág

Merkel ismét kancellár lehet

merkel újságokon (merkel, )
merkel újságokon (merkel, )

Elhárult az utolsó akadály is: a német szociáldemokraták elfogadták a koalíciós szerződést.

Németországban a szociáldemokrata párt (SPD) tagsága elfogadta a konzervatívokkal kötendő koalícióról szóló szerződést, ezzel az utolsó akadálya is elhárult annak, hogy Angela Merkelt ismét kancellárrá válasszák.

Az SPD pártszavazásának szombaton Berlinben közölt végeredménye szerint a tagság 75,96 százaléka igennel voksolt arra a kérdésre, hogy véglegesítsék-e a koalíciós szerződést.
A szavazáson a csaknem 475 ezer fős tagság 77,8 százaléka vett részt. Az érvényesen szavazók közül 256 643-an voksoltak igennel.

Németországban szeptember 22-én voltak a választások. A CDU/CSU konzervatív pártszövetség végzett az élen, de nem tudja folytatni a kormányzást az FDP-vel, mert a liberális párt nem érte el az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt. Az Angela Merkel vezette konzervatívok így a szociáldemokratákkal (SPD) kezdtek koalíciós tárgyalásokat, és november 27-én meg is egyeztek. Az SPD azonban belső szavazáshoz kötötte a koalíció létrejöttét.

Először szavaztattak

A 150 éves SPD-nél először tartottak pártszavazást. A tagok levélben szavazhattak, a szavazólapot és a válaszborítékot december elején kézbesítették. A beérkezett szavazatokat szombat hajnalban kezdték összeszámolni Berlinben 400 önkéntes részvételével. A párt óránként 20 ezer boríték felbontására képes levélbontó gépeket is vásárolt, hogy minél gyorsabban végezzenek a munkával. Ez a szavazás zárult le csütörtökön éjfélkor, és most lett meg a végleges eredménye, így létrejöhet a koaclíció.

A szavazás “a párton belüli demokrácia ünnepe volt”, és megmutatta, hogy az SPD a legnyitottabb, a tagságot a döntésekbe leginkább bevonó párt – emelte ki Sigmar Gabriel, az SPD elnöke az eredményt ismertető berlini tájékoztatón, hozzátéve, hogy az SPD a pártszavazással példát mutatott a német politika többi szereplőjének.

Ez lehet a menetrend

A szerződést valószínűleg hétfőn írja alá a három párt – az SPD, a CDU és bajor testvérpártja, a CSU – elnöke. Angela Merkelt várhatóan kedden választja meg kancellárnak a Bundestag, a törvényhozás alsóháza, és kormányának tagjai még aznap leteszik hivatali esküjüket. Ez lesz a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő Angela Merkel harmadik kormánya, és a harmadik nagykoalíció Németországban a második világháború óta.

A három párt megállapodását a miniszteri pozíciók elosztásáról várhatóan még szombaton közlik. A kabinetnek valószínűleg 14 tagja lesz, az SPD 6, a CDU 5, a CSU 3 minisztériumot kaphat. A pártok vasárnap, külön-külön jelentik majd be, hogy kiket küldenek a kormányba. Biztosnak tűnik, hogy a CDU-s Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter marad, a külügyminiszter pedig a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier lesz, aki az előző nagykoalíciós kormányban (2005-2009) is külügyminiszter volt.

Közös öröm

Angela Merkel ügyvezető kancellár, a CDU elnöke gratulált Sigmar Gabrielnek az eredményhez és a nagy részvételi arányhoz  – közölte Hermann Gröhe, a CDU főtitkára. “Örülünk, hogy hamarosan elkezdődhet a közös kormányzati munka” – tette hozzá, kiemelve, hogy a koalíciós szerződés “jó alapozást” ad az együttműködéshez, amelynek az a célja, hogy Németország továbbra is sikeres legyen, és a ciklus végén elmondhassák, hogy “a németek jobban élnek, mint négy éve”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik