Nagyvilág

Merkel folytathatja, de mással

Angela Merkel (angela merkel)
Angela Merkel (angela merkel)

Nagykoalíció alakulhat Németországban. A liberálisok kiestek a Bundestagból.

Kapcsolódó cikkek

A CDU/CSU konzervatív pártszövetség végzett az élen a vasárnapi német parlamenti választásokon, de nem tudja folytatni a kormányzást az FDP-vel, mert a liberális párt nem érte el az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt az urnazárás után közölt exit poll felmérések szerint.Az Angela Merkel vezette konzervatívok így valószínűleg nagykoalícióra lépnek a szociáldemokratákkal (SPD).

Az ARD közszolgálati televízió felmérése szerint a CDU/CSU 42 százalékot szerzett, az FDP 4,7 százalékot. Az SPD 26 százalékkal végzett a második helyen. A Baloldal 8,5 százalékkal a harmadik. A Zöldek 8 százalékot kaptak. A ZDF közszolgálati televízió felmérése alapján a konzervatívok 42,5 százalékot értek el, az FDP pedig 4,5 százalékot. Az SPD 26,5 százalékot, a Baloldal 8,5 százalékot, a Zöldek 8 százalékot szereztek.

A CDU/CSU pártszövetség 2009-ben a szavazatok 33,8 százalékával nyerte meg a választást. Az SPD akkor 23 százalékot szerzett, ami a 150 éves párt eddigi leggyengébb eredménye volt.

Mivel az FDP elbukott az 5 százalékos küszöbön, így várhatóan a 2005-2009 közötti nagykoalíció felújítása következik (CDU/CSU-SPD). Merkelék eddig államháztartási konszolidációra és az államadósság csökkentésére törekedtek, míg a szociáldemokraták az állami újraelosztást meg a gazdagok adóterheinek növelését sürgetik, és az adósságcsökkentés mellett az állami beruházások élénkítését, az oktatási- és egészségügyi rendszer, valamint az infrastruktúra fejlesztését helyezik politikájuk középpontjába.

Az abszolút többség is meglehet

Akár abszolút többséget is szerezhet a CDU/CSU konzervatív pártszövetség a vasárnapi választáson az első mandátumbecslések szerint. Az ARD közszolgálati televízió megbízásából az exit pollok és az első részeredmények alapján készült vizsgálat szerint a konzervatívoknak 302 mandátumuk lehet az 598 tagú Bundestagban. A ZDF vizsgálata szerint 304 helyet szerezhetnek az uniópártok.

Az első részeredmények szerint a CDU/CSU 42 százalék körüli eredménnyel nyerte meg a választást. Ugyanakkor rendkívül magas, 15 százalék körüli a parlamenti küszöbön elbukott pártokra adott szavazatok aránya, ami módosítja a Bundestagba bejutott pártok közötti erőviszonyokat.

Merkel kivár

A vasárnapi választás hivatalos előzetes végeredménye hétfő kora reggelre várható. Az adatok megjelenése után dönt a CDU/CSU pártszövetség a következő lépésekről – közölte Angela Merkel kancellár. A CDU elnöke Berlinben azt mondta: a  konzervatívok “szuper eredményt” értek el, amellyel felelősségteljesen kell eljárniuk. Ezért bevárják az előzetes végeredményt, és a pártszövetség vezető testületeinek hétfői ülésein vitatják meg, milyen lépéseket tegyenek.

Horst Seehofer, a testvérpárt CSU elnöke, bajor miniszterelnök Münchenben azt mondta: “a választás nyertese Angela Merkel”. Peer Steinbrück, a szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje Berlinben kijelentette: az első részeredmények alapján “bizonytalan helyzet” látható, ezért a szociáldemokraták semmiféle koalíciós spekulációra nem hajlandóak. A kormányzáshoz szükséges többségről “Angela Merkelnek kell gondoskodnia” – tette hozzá.

Merkel, az ász

A konzervatív uniópártok Angela Merkelnek köszönhetik magabiztos választási győzelmüket – értékelte a vasárnapi németországi voksolás kimenetelét a Forschungsgruppe Wahlen (FW). A kutatóintézet szerint az eredményben döntő szerepet játszott a kancellár kiemelkedő tekintélye.

1990 óta – amikor Helmut Kohl állt a szövetségi kormány élén – egyetlen kancellárnak sem volt olyan kedvező imázsa a lakosság körében, mint most Merkelnek. A megkérdezettek 80 százaléka úgy vélte, hogy a kormányfő jó munkát végzett 2009 óta.

Az FW kimutatása szerint növekedett a pártok listavezetőinek a jelentősége. A megkérdezettek 34 százaléka úgy vélte, hogy számukra fontosabb, ki lesz a kancellár, mint az, hogy mely pártok fognak közösen kormányozni a választások után. 2009-ben még csak 28, 2005-ben pedig 19 százalék vélekedett így.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik