Nagyvilág

Emberi maradványok a feltételezett tömegsír helyén

tömegsír (tömegsír)
tömegsír (tömegsír)

A most talált maradványok miatt a kutatást a következő napokban is folytatják Dél-Szerbiában.

Találtak emberi maradványokat pénteken a dél-szerbiai Raska térségben fekvő Rudnicán, egy feltételezett tömegsírnál – közölte az Európai Unió jogi és igazságügyi missziója (EULEX).

Az ásatásokat a háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség és az eltűnt személyekért felelős bizottság rendelte el a hét elején, mert feltételezések szerint az egykori kőfejtőben 250 koszovói albán holttestét ásták el 1999 júniusában a koszovói harcokból visszavonuló szerb különleges rendőrség tagjai.

A tervek szerint a helyszíni vizsgálatokkal szombatig kellett volna végezni, de a most talált maradványok miatt a kutatást a következő napokban is folytatják – olvasható a közleményben. A feltárt maradványok között csontokat és az áldozatok ruháit találták meg.

Arsim Gerxhaliu igazságügyi orvos szakértő szerint az egyik azóta emelt épületet is lebontják majd, mert feltehetően az alatt is találhatók még áldozatok.

A lehetséges tömegsír kérdését 2004-ben vetette fel először egy pristinai munkacsoport és a koszovói ENSZ-közigazgatás (UNMIK), 2007-ben pedig már folytattak itt vizsgálatot, de akkor nem találtak semmit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik