Nagyvilág

Vihar előtti csend Kijevben?

kijev (kijev)
kijev (kijev)

Nyugodt volt a csütörtökre virradó éjszaka az ukrán fővárosban, ahol a tüntetők barikádok építésével foglalatoskodtak. Ezúttal elmaradt a rendőrroham.

Nem voltak incidensek Kijevben, ahol a tüntetők azzal töltötték az elmúlt órákat, hogy erősítgették az újraépített barikádokat.

A kijevi Függetlenség téren ezúttal nem jelentek meg rohamrendőrök. A tüntetők a főtéren felállított színpadon fellépő művészek előadásait hallgatták, illetve toldozták-foltozták az újraépített barikádokat, amelyeket előző éjszaka bontottak el a rohamrendőrök, miután kiszorították a térről a demonstrálókat.

Építési törmelékkel megtöltött zsákokból, illetve jégből és hóból húzták fel a demonstrálók az úttorlaszokat, amelyek néhol már elérik a három-négy méteres magasságot.

Nem vetik be a hadsereget

Közben biztosította az ukrán kormányzat az Egyesült Államokat arról, hogy nem áll szándékában katonákat vezényelni a kormányellenes tüntetések résztvevői ellen.

Ezt az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte azt követően, hogy a tárca vezetője, Chuck Hagel telefonon konzultált ukrán kollégájával, Pavlo Lebegyevvel.

A rohamrendőrség kijevi fellépése az Egyesült Államokban aggodalmakat váltott ki a hadsereg bevetését illetően is. A Pentagon szóvivője, Carl Woog közlése szerint Hagel önmérsékletre szólította az ukrán hatóságokat, és figyelmeztetett arra, hogy milyen veszélyekkel járhat, ha a hadsereget bármilyen formában bevonják a tüntetések megtörésébe.

Woog szerint Lebegyev arról biztosította amerikai kollégáját, hogy Viktor Janukovics elnök álláspontja szerint nem mozgósítanak fegyveres erőket a tüntetők ellen. Az ukrán miniszter azt is megígérte, hogy Hagel üzenetét személyesen adja át az államfőnek.

Szankciók?

Az amerikai külügyi tárca előzőleg azt szellőztette meg, hogy minden nyomásgyakorlási eszközt mérlegel, hogy rábírja az ukrán vezetést a tüntetők meghallgatására, és nem zárja ki a szankciók lehetőségét sem. John Kerry külügyminiszter már korábban kijelentette: Washington viszolyog attól, hogy az ukrán hatóságok rohamrendőrökkel, földgyalukkal és gumibotozással válaszoltak a békés tüntetők fellépésére.

Olvasói sztorik