Nagyvilág

Kijev: nekimentek a rohamrendőrök a tüntetőknek

ukrajna (ukrajna 2)
ukrajna (ukrajna 2)

Az ellenzéki vezetők tájékoztatása szerint az rohamrendőrök elkezdték megtisztítani a tüntetőktől a kormánynegyedet az ukrán fővárosban.

Az ukrán rendőrség hétfőn délután megkezdte Kijevben a kormányellenes tüntetők barikádjainak elbontását – közölte Vitalij Klicsko ellenzéki vezető Twitter-bejegyzésében.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a rendőrség a kormánynegyed közelében lévő barikádokat is eltávolítja, de összetűzésekre nem került sor a tüntetők és a rendőrök között.

Rajtaütés az ellenzéki párt székházánál?

A Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) ellenzéki párt eközben arról számolt be, hogy a rendőrség különleges egységének, a Berkutnak a tagjai megszállták a párt székházát. Állítólag megkísérelték megbénítani a párt informatikai központjának szervereit. A párt internetes honlapja jelenleg nem elérhető.

A rendőrség cáfolta a párt szóvivőjének, Marina Sorokának a Facebook-oldalán megjelent információt, leszögezte, hogy semmilyen hasonló akciót nem hajt végre.

Osztap Szemerak, a Haza párt parlamenti képviselője viszont megerősítette a székház elleni rendőrségi rajtaütés hírét. Az AP-nek nyilatkozva a képviselő azt állította, hogy hétfő este rohamrendőrök hatoltak be az épületbe, egyesek közülük a folyosókon szaladgáltak, mások pedig az ablakokon másztak be. A képviselő “tébolyultnak” minősítette a helyzetet.

„A rendőrség a néppel van”

Az AFP egyik fotósa közben azt közölte, hogy a rohamrendőrök kiszorítják a kormánynegyedet blokád alatt tartó tüntetőket. Az emberek onnan hosszú sorokban a Függetlenség terére, a demonstrációk központjába tartanak. A francia hírügynökség szintén azt írta, hogy nem történtek összetűzések a tüntetők és a rendőrök között. A tüntetők között jelen lévő parlamenti képviselők arra szólítják fel a tömeget, hogy engedelmeskedjék a rendfenntartó erőknek. Szemtanúk szerint a tüntetők azt skandálják: “A rendőrség a néppel van”.

Jan Tombinski, az EU ukrajnai nagykövete figyelmeztette a hatóságokat, hogy ne alkalmazzanak semmilyen indokolatlan erőszakot a békés tüntetőkkel szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik