Nagyvilág

Két embert öltek meg az esőzések Rióban

Dominikai Köztársaság eső (dominikai köztársaság, eső, )
Dominikai Köztársaság eső (dominikai köztársaság, eső, )

Trópusi jellegű esőzés sújtotta szerdán Rio de Janiero körzetét. A következő labdarúgó-világbajnokság és olimpia színhelyén közlekedési káosz, áradások és földcsuszamlások keletkeztek.

A zord időjárás két emberéletet követelt, egy ember eltűnt, két sérültet kórházba kellett szállítani, kétezer család pedig elhagyni kényszerült otthonát.

A brazíliai világvárosban sajtójelentések szerint volt olyan óra, amely alatt 63 milliméter eső esett, a nap első óráiban pedig összesen 124 milliméter hullott.

Fotó: AFP/Vanderlei Almeida

A két holttestet egy megáradt folyóból húzták ki a tűzoltók, a sérüléseket földcsuszamlás okozta. A közúti és vasúti közlekedés a terület jelentős részén összeomlott, egy időre a repülőtereket is bezárták. Az utcákon vízi járművekkel közlekedő embereket is látni lehetett, egyes házaknak az ablakáig ért a víz. Ár öntötte el a majdani vb-döntő tervezett helyszínéhez, a Maracana stadionhoz vezető sugárutat is.

A helyi vezetés ivóvíz-, élelmiszer- és ruházati segélyért folyamodott azok számára, akiket ideiglenesen ki kellett telepíteni otthonukból. A hatóságok közlése szerint a természeti csapást fosztogatások is tetézték.

Eduardo Paes polgármester azt kérte a lakóktól, hogy egyelőre maradjanak otthonaikban, ne menjenek ki az árvíztől sújtott utcákra.

Az időjárás-jelentések a következő napokra újabb esőzéseket vetítenek előre a térségben, bár a tűzoltók várakozásai szerint ezek már nem lesznek annyira bőségesek, mint a szerdai volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik