Közélet

Megbüntették, mert az esős nyaralás miatt perelt

A kanadai férfi mostantól csak külön bírósági engedéllyel indíthat kártérítési pereket.

Végleg kihúzta a gyufát egy kanadai bírónál a „sorozatperelő” Bruno Leduce, aki legutóbb olyan nevetséges indokkal indított kártérítési pert, hogy azt a bíróság „gondolkodás nélkül” az igazságszolgáltatási rendszerrel való visszaélésként értékelte. A kanadai férfi ugyanis azért indított eljárást a Dominikai Köztársaság ellen, mert az ott eltöltött nyaralása alatt esett az eső – jelentette a kanadai sajtó. Valamint perelte az őt odaszállító légitársaságot is, mert megfájdult a lába, amikor kiszállt a repülőgépből.

Nem ez volt az első „ostoba” per, amellyel Leduce a quebeci bíróságok idejét pazarolta. Az esetről szóló hír megemlíti: az elmúlt évek alatt hetven kártérítési pert indított, és tavaly volt három olyan hónap, amikor 19-et. Egyebek mellett azért, mert egy boltban túl lassan rakták a bevásárlókocsijára a kinézett fűnyírót (500 dollárt követelt”. Az Air Canadáról pedig azért akart négyezer dollárt legombolni a bíróság segítségével, mert leszállították egy repülőről, miután nem akart átülni arra az osztályra, ahova a jegyét vette.

A férfit végül a Dominika ellen indított per miatt „bajkeverő peresnek” (quarellsome liltigant) ítélte, ezzel gyakorlatilag eltiltva a pereskedésektől. Leduce ezentúl már csak Quebec állam főbírájának az engedélyével indíthat ezentúl pert.

A lépés ritka, de egyáltalán nem példanélküli a kanadai államban. Tavaly márciusban például hasonló végzést hoztak egy quebeci ember ellen, aki azért perelt, hogy bejegyezzék tulajdonjogát a Naprendszer összes bolygójára, a Jupiter négy holdjára és a köztük lévő űrre. Egy 2007-es kanadai cikk szerint 1994 után majdnem kilencven ember ellen hoztak már ilyen ítéletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik