Nagyvilág

Elfogadhatják a meleg élettársakat Horvátországban

meleghazassag(960x640)(2).jpg (melegházasság)
meleghazassag(960x640)(2).jpg (melegházasság)

Nem fogadhatnak közösen örökbe gyermekeket, de az egyik élettárs megkapja a gyámságot a pár másik tagjának gyermeke felett.

Az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát lehetővé tévő törvénytervezetet fogadott el a horvát kormány csütörtökön.

A törvénytervezet számos tekintetben a házastársakéival azonos jogokat biztosítana a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű pároknak, így például az öröklés és a társadalombiztosítási jogosultságok tekintetében. A házasság intézményét azonban továbbra is a különnemű pároknak tartaná fenn a horvát jog.

Az élettársak nem fogadhatnak közösen örökbe gyermekeket. Ugyanakkor a törvény lehetőséget nyújt arra, hogy gyermekjóléti okokból az egyik élettárs megkapja a gyámságot a pár másik tagjának gyermeke vagy gyermekei felett.

A törvényt mintegy két héttel azután terjesztette elő a kormány, hogy a horvátok egy népszavazáson elutasították az azonos neműek közötti házasság engedélyezését. A népszavazás alapján az alkotmányban is rögzítik, hogy a házasság egy férfi és egy nő közötti életközösség.

“A törvényjavaslat kísérlet egy demokratikus kompromisszumra két világnézet között” – fogalmazott Arsen Bauk közigazgatási miniszter.

A kormány által javasolt törvényt még a parlamentnek is meg kell szavaznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik