Nagyvilág

Szegedi Csanád: „Nem utasítottak ki Kanadából”

Szegedi-Csanad(3)(960x640)(6).jpg (Szegedi Csanád)
Szegedi-Csanad(3)(960x640)(6).jpg (Szegedi Csanád)

Az európai parlamenti képviselő állítja, csak egy tévedésen alapuló feljelentés keltett bonyodalmat, ő megtartotta előadását.

Ahogyan arról már írtunk, a Jobbik korábbi parlamenti képviselőjének gondjai akadtak az országba való belépéssel, a bevándorlási hivatal emberei azt mondták neki, gondok vannak a papírjaival. Az európai parlamenti képviselőt meghívó Devorah Shanowitz az eset után úgy fogalmazott a Montreal Gazette-nek, hogy véleménye szerint a helyi zsidó közösség közbenjárása után nem engedték be Szegedit az országba, mert az előadást ellenzők levelet írtak, amiben beszámoltak a korábbi szélsőjobbos képviselő politikai tevékenységéről.

Félreértés történt

Az Origo az eset után megkereste Szegedi Csanádot, Münchenben érték el. A lapnak a képviselő elárulta, az egész ügy egy tévedésen alapuló feljelentés miatt történt, ezért nem maradhatott Kanadában. Vasárnap érkezett, akkor közölte vele az emigrációs iroda, hogy az ominózus feljelentés miatt nem léphet be az országba. A feljelentésben az áll, hogy Szegedi a Jobbik és a jogerősen betiltott Magyar Gárda tagja, ezért tiltják meg neki a belépést.

Szegedi tisztázta magát, elmondta, hogy a Jobbikból már tavaly kilépett, a Gárdának meg nem volt tagja, csak a Magyar Gárda egyesületben volt tag. Ezután a hatóságok két lehetőséget kínáltak a képviselőnek, vagy helyben megfellebbezi a döntést, de akkor három hétig várnia kell az eredményre, vagy 24 órán belül elhagyja az országot. Szegedi ez utóbbit választotta, így az előadását is meg tudta tartani. „Megnéztem Montrealban a zsinagógát, találkoztam a helyi zsidó vezetőkkel, sikerült megtartanom a tervezett előadást” – mesélte a lapnak Szegedi.

Végül hétfőn távozott az országból, elmondása szerint olyannyira nem volt kiutasítás a távozása, hogy a helyi hatóságok segítettek neki a hazautazáshoz repülőjegyet szerezni. Ha hazaérkezik, a budapesti kanadai nagykövetségen tesz majd bejelentést Szegedi, kéri, hogy „Kanada frissítse az adatbázisát, hogy többet ne forduljon elő, hogy a Jobbik vagy a Magyar Gárda miatt nem utazhat az országba”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik