Nagyvilág

Hajón semmisítik meg a szíriai vegyi fegyvereket

Vegyi-fegyver(430x286)(1).jpg (vegyi fegyver)
Vegyi-fegyver(430x286)(1).jpg (vegyi fegyver)

Legkésőbb január végén kezdődhet a veszélyes művelet.

Legalábbis ebben reménykedik a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW), amelynek igazgatója kedden Oslóban, az OPCW-nek odaítélt Nobel-békedíj ünnepélyes átadása előtt nyilatkozott erről. “Azt reméljük, hogy január végéig megkezdődhet a megsemmisítés az amerikai hajón” – mondta Ahmet Üzümcü az AFP francia hírügynökségnek.

Menetrend

Az OPCW menetrendje szerint a vegyifegyver-készlet legveszélyesebb részét december 31-ig kell a szíriai, latakiai kikötőbe szállítani. Az igazgató közlése szerint ez a köztes határidő néhány nappal kitolódhat a Szíriában uralkodó biztonsági körülmények miatt. Ismét megerősítette ugyanakkor, hogy ez nem jár a teljes folyamat elhúzódásával.

“Sok múlik a helyszínen uralkodó biztonsági helyzeten, és sajnálatos módon az elmúlt hetekben ez romlott” – mondta az igazgató. “Reméljük, hogy a helyzet megengedi majd, hogy időben befejezzük a műveleteket. Előfordulhat némi késés, de ez a késés engem nem nyugtalanít. Amit fontosnak tartok, az az, hogy a művelet a lehető legnagyobb biztonságban bonyolódjon le” – tette hozzá Ahmet Üzümcü.

A teljes megsemmisítésre kiszabott eredeti határidő 2014 júniusának vége. Ezt az OPCW továbbra is teljesíthetőnek tartja.

Rázós útvonalak

A veszélyes anyagok Szíria területén belül történő szállításánál a polgárháborús állapotok és a főutak elvágása jelenti a biztonsági kockázatot. A légi szállítás nagyon kockázatos, akárcsak átvágni Libanonon.
A harmadik lehetőség a Damaszkusz és a szíriai tengerpart közötti főútvonalon történő szállítás, ám ezen a területen voltak időnként a leghevesebb harcok a damaszkuszi kormány és ellenfelei között. A szíriai hadsereg éppen hétfőn jelentette be, hogy teljes egészében ellenőrzése alá vonta a Damaszkusztól Homsz városon keresztül a tengerpartig vezető utat.

A legveszélyesebb szíriai vegyi fegyvereket egy amerikai hajón, nemzetközi vizeken semmisítik meg. A műveletet a Földközi-tengeren végeznék el, a Cape Ray teherhajón, amit amerikai hadihajók vesznek majd körül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik