Nagyvilág

Aszad nem mondana le az átmeneti időszakra

aszad (aszad)
aszad (aszad)

A damaszkuszi kormány elképzelése szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök fogja vezetni az országot az átmeneti időszakban is, ha megállapodás születik a januárra tervezett Genf-2 békekonferencián - erről a szíriai tájékoztatási miniszter beszélt egy tv-interjúban.

“Ha bárki is úgy gondolja, azért megyünk el a Genf-2 értekezletre, hogy átadjuk (az ellenzéknek) Damaszkusz kulcsait, az jobb, ha el sem jön” – mondta Omrán ez-Zohbi a bejrúti al-Majadín televízióban kedd este sugárzott interjúban. “Ezt Aszad elnök dönti el, ő fogja irányítani az átmeneti időszakot, ha eljön annak az ideje. Ő Szíria vezetője (…) és ő marad az ország elnöke” – tette hozzá a miniszter a SANA hivatalos hírügynökség jelentése szerint.

Zohbi az interjúban élesen kikelt a kormányellenes lázadókat támogató Szaúd-Arábia ellen is. Közölte: Damaszkusz nem járul hozzá, hogy Rijád részt vegyen a Genf-2 értekezleten. “Semmi nem indokolja Szaúd-Arábia részvételét egy régióbeli politikai folyamatban. (…) Azt szeretnénk, hogy maradjon távol a tanácskozástól, mert már eddig is sok kárt okozott Szíriának” – mondta.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja arról beszélt hétfőn, hogy kívánatos lenne, ha Irán és Szaúd-Arábia is részt venne a januári genfi értekezleten. Teherán részvételétől viszont a szíriai ellenzék zárkózik el, mivel Irán korábban katonai szakértőket küldött Szíriába a kormányerők támogatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik