Nagyvilág

Körözést adtak ki egy szerb miniszter ellen

koszovo-KFOR(2)(210x140)(1).jpg (koszovó, KFOR)
koszovo-KFOR(2)(210x140)(1).jpg (koszovó, KFOR)

Tiltott határátlépés miatt körözést adtak ki a koszovói hatóságok egy szerbiai kormánytag ellen, mert Pristina nem engedélyezi a szerb vezető politikusoknak, hogy a választások előtt országukban kampányoljanak.

A Koha Ditora című pristinai napilap előző nap adta hírül, hogy a Kosovska Mitrovica-i körzeti bíróság elfogatóparancsot adott ki Aleksandar Vulin szerbiai Koszovó-ügyi miniszter ellen, és a körözést továbbította az összes rendőrőrsnek.

Bajram Rexhepi vasárnap megerősítette, hogy körözés van érvényben a szerbiai miniszter ellen. Mint fogalmazott, Vulin “tisztában van azzal, mi vár rá, ha megkísérel Koszovó területére lépni”.

A körözést kiadó bíróság szerint Vulin október 17-én, a pristinai tilalommal dacolva törvénytelenül lépte át a szerbiai-koszovói határt, és látogatást tett a zömében szerbek lakta Észak-Koszovóban.

Belgrádban provokációnak tartják a Vulin elleni körözést. A Koszovó-ügyi belgrádi kormányhivatal vasárnap közleményében sérelmezte, hogy a koszovói választás közeledtével mindennapossá váltak a koszovói szerbek elleni támadások, a hatóságok az ottani szerb hivatalnokok előállításával megfélemlítik a lakosságot, és ennek a kampánynak a része a Vulin elleni körözés is.

Pristina néhány hete jelentette be, nem engedélyezi a szerbiai vezető politikusoknak, hogy a november 3-i választás előtt kampányoljanak Koszovóban. Legutóbb Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök-helyettes akart Koszovóba látogatni, a helyi hatóságok viszont azt mondták, csak akkor utazhat, ha nem tart vele Aleksandar Vulin Koszovó-ügyi miniszter. A látogatás így elmaradt. Belgrádi lapértesülések szerint nem kizárt, hogy a vitás kérdések rendezése érdekében  még a választások előtt Brüsszelben újra tárgyalóasztalhoz ül Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök, valamint Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik