Nagyvilág

“Janukovics, neked annyi!”

Viktor Yanukovych (Viktor Yanukovych)
Viktor Yanukovych (Viktor Yanukovych)

Nem sikerült megbuktatni az ukrán kormányt, túlélték a bizalmi szavazást, Janukovics elnök – mintha semmi sem történne a fővárosban, elutazott Kínába. De az ellenzékiek tovább tüntetnek. Szerintük ugyanis ez tüntetés. Janukovics szerint puccskísérlet. Putyin szerint pogrom. A kormányfő kész tárgyalni.

Mikola Azarov ukrán kormányfő kész tárgyalni a tüntetők és az ellenzék képviselőivel, de csak azzal a feltétellel, ha nem akadályozzák tovább az állami hivatalok munkáját. Azarov elismerte, hogy kormánya munkájában “voltak hibák”, ezért nyitott a kritikára és a párbeszédre. “Van ugyanakkor egy nagyon fontos feltételünk: minden cselekedetnek az alkotmányosság és a jog tiszteletben tartásán kell alapulnia” – hangsúlyozta.

„Janukovics, neked annyi!” – hirdeti egy kézzel firkált transzparens Kijev főterén. A közelben tűzifát gyűjtöttek gúlába: a tiltakozók a jelek szerint elhúzódó tüntetésekre rendezkednek be.

Az ukrán elnök néhány kiválasztott újságírónak oroszul a következőket nyilatkozta: „Az unióval jobb feltételeket akarunk elérni. Ez mindannyiunk érdeke.” Viktor Janukovics ezután Pekingbe utazott, mintha nem is sodorta volna országát egyelőre kilátástalan válságba.

Kormányát azonban – Mikola Azarov miniszterelnökkel együtt – a Radába, az ukrán törvényhozásba rendelték, lévén, hogy ott éppen a sorsáról döntöttek. A bebörtönzött volt miniszterelnök, Julija Timosenko pártjának frakcióvezetője és Vitalij Klicsko ellenzéki vezér szenvedélyes, ukrán nyelven elmondott felszólalása kevés volt a kabinet megbuktatásához. A 450 tagú törvényhozásban az ellenzék 170 képviselője mellett még csak 16-an álltak melléjük.

Őket támogatásukról biztosította az egyik harkovi kórházban fogva tartott, és nyolcadik napja éhségsztrájkoló Julija Timosenko, aki lánya, Evgenija révén megint csak ukrán nyelven azt üzente: „Szorít mindenkinek, aki a tereken gyülekezik, a szabadságot választotta, és a rendszer ellen tiltakozik.”

Putyin orosz elnök azonban másként látja a dolgokat: „Ami Ukrajnában történik, az engem inkább pogromra, mintsem forradalomra emlékeztet.”

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik