Belföld

KIM: Berlusconi nem lehet magyar EP-képviselő

silvio berlusconi (silvio berlusconi)
silvio berlusconi (silvio berlusconi)

Olyasvalaki nem indulhat Magyarországon, akit kizártak a választhatóság jogából az állampolgársága szerinti országban - mondja a KIM. A Külügyminisztérium hasonlóan érvelt.

A tegnapi nap híre volt, hogy Silvio Berlusconi magyarként lenne EP-képviselő. A Hír24 ezután körkérdést intézett az állami szervekhez, hogy lehetséges-e ilyesmi, illetve, hogy Magyarország tervezi-e, hogy segít a bukott kormányfőn.

A miniszterelnökség nem válaszolt kérdésünkre, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, továbbá a Külügyminisztérium viszont elküldte álláspontját, amelyből kiderül: Berlusconi hiába reménykedik.

Az említett eset akkor lehetséges, ha az Európai Unió más tagállamának nagykorú állampolgára – jelen esetben Berlusconi – magyarországi lakóhelyet létesít, vagyis hazánkban életvitelszerűen tartózkodik, továbbá sem Magyarországon, sem az állampolgársága szerinti államban nem zárták ki a választhatóság jogából. Miután Berlusconit eltiltották 6 évre attól, hogy a választásokon elinduljon, beleértve az Európa Parlamenti választásokat is, így Magyarországon sem indulhatna az EP választásokon – írta a KIM, és a Külügyminisztérium is hasonló választ adott, bár ők nem állampolgárságot, hanem származás vagy lakóhely szerinti államról beszél, amikor a kizárást érinti.

“Magyarországon lakóhellyel rendelkező nagykorú uniós polgár számára megadja az aktív és passzív választójogot, a többi között az európai parlamenti képviselők választásán. Ettől eltérés a származás vagy a lakóhely szerinti államban a választójogtól való megfosztás esetén (büntető- vagy polgári jogi határozattal) lehetséges.” – közölték.

Kocsis Máté egyébként arra is választ adott, hogy a Fidesz támogatja-e Belusconi jelölését. A kommunikációs igazgató egy sajtótájékoztatón azt mondta: a hírnek semmilyen alapja nincs, de legalább vicces.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik