Nagyvilág

Példátlan magyar összefogás formálódik Szlovákiában

iskola (iskola)
iskola (iskola)

A rivalizálás a jellemző a szlovákiai magyar szervezetekre, de most úgy tűnik, egy ügy erejéig képesek félretenni nézeteltéréseiket.

A szlovákiai oktatás helyzete miatt december 4-re demonstrációt hirdettek ottani magyar szervezetek. A tüntetésen egy koporsóban szimbolikusan eltemetik a kisiskolákat – írja a Bumm.sk. Az akciót – ritkán tapasztalt magyar összefogással – a Csemadok, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, továbbá az MKP és a Híd szakpolitikusai szervezik.

A tiltakozás apropóját a szlovák iskolaügyi miniszter reformtervezete szolgáltatja. A Bumm.sk azt írja, a törvénytervezet, amelyet most tárgyal a pozsonyi parlament a megszűnés szélére sodorhatja a legtöbb kisiskolát. Ez fokozottan veszélyezteti a nemzetiségi oktatásügyet és a magyarság jövőjét is, hiszen tovább gyengülnek a helyi közösségek.

Az iskolaügyi miniszter tervezete kapcsán már korábban is egyeztetett az MKP, a Híd és a civil szakmai szervezetek, de hiába jutottak a felek közös álláspontra, a hatóságok képviselői nem voltak hajlandóak az érdemi egyeztetésre.

Romániában sem áll túl jól a magyar oktatás helyzete. Ahogy arról nemrég a Hír24 is beszámolt, Erdélyben 235 településen szűnhet meg az évtized végéig a magyar nyelvű oktatás a kedvezőtlen demográfiai folyamatok következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik