Üzleti tippek

Már Szlovákia sem elég jó a vállalkozásoknak

Tovább nőtt az adóparadicsomokba költöző szlovák cégek száma. Az Egyesült Államok és a Seychelle-szigetek iránt volt a legnagyobb érdeklődés.

2013. január és szeptember között 179-cel emelkedett a cégközpontjukat adóparadicsomokban bejegyeztető szlovák cégek száma. A számuk így elérte a 3823-at. A múlt évhez képest ugyanakkor lassulni látszik a növekedési ütem, hiszen tavaly egész évben 551-gyel nőtt az ilyen típusú cégek száma Szlovákiában – derült ki a Bisnode Slovensko vállalati információs társaság elemzéséből.

Így offshore-ozik a magyar

Az elmúlt 20 évben folyamatosan emelkedett azon hazai vállalkozások száma, amelyek valamelyik offshore paradicsomban bejegyzett tulajdonossal is rendelkeznek – közölte még egy korábbi felmérésében a Bisnode.

A legkedveltebb célország a magyar vállalkozók számára Ciprus, a Seychelles Köztársaság és Svájc. A dobogósokat Panama, Belize, a Luxemburgi Nagyhercegség és Lichtenstein követi.

Adóparadicsomként korábban Szlovákia is népszerű volt a magyar vállalkozók körében, ahol költségcsökkentés és például a cégautó kedvezőbb fenntartása miatt a magyarok előszeretettel alapítottak céget.

Az adóparadicsomok vagy azok jellemzőit részben felmutató országok közül szeptember végéig a legtöbb új szlovák vállalatot az Egyesült Államokban (59), a Seychelle-szigeteken (44), illetve Panamában (34) jegyezték be. Egyidejűleg néhány célország iránt csökkent az érdeklődés: ilyen volt Ciprus és Luxemburg.

Szeptember végén a szlovák offshore vállalatok – az alaptőkéjének összegét tekintve – Hollandiában, Cipruson és Luxemburgban voltak jelen a legjelentősebb mértékben. A bejegyzett társaságok száma szerint Hollandia, az Egyesült Államok, Ciprus, Luxemburg, illetve a Seychelle-szigetek volt a legnépszerűbb. Ebben az öt országban volt bejegyezve a szlovák offshore cégek csaknem 90 százaléka.

A szlovák offshore társaságok száma az elmúlt években folyamatosan nőtt: tavaly csaknem húsz százalékkal emelkedett, az utóbbi öt évben pedig megduplázódott. Arányuk jelenleg az összes Szlovákiában működő, nagyjából 200 ezer cég két százalékát adja. Összesített alaptőkéjük több mint 8 és fél milliárd eurót tesz ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik