Nagyvilág

Jogos önvédelem is vezethetett a fekete fiú halálához

Miközben a Floridában lelőtt afroamerikai fiú szülei kedden Washingtonban jártak, hogy igazságot követeljenek a gyereküknek, több olyan információ került nyilvánosságra, amelyek alapján egyre kevésbé egyértelmű, hogy hogyan is történt a tragédia.

Annyi bizonyos, hogy az eset február 26-án történt az Orlandóhoz közeli Sanfordban. A 17 éves Trayvon Martin elment a szállásáról édességet venni, de a 28 éves települési önkéntes rendész őrjárat vezetője, George Zimmerman gyanúsnak találta őt, követni kezdte, majd agyonlőtte.

Az elkövető, aki önvédelemre hivatkozott, még mindig szabadlábon van. Martin fekete volt, Zimmerman pedig spanyolajkú fehér.

Faji indíttatás?

“Megszakadt a szívem, de még inkább fáj az a tudat, hogy még mindig nem szolgáltattak igazságot nekünk” – jelentette ki kedden Trayvon anyja, Sybrina Fulton egy washingtoni fórumon, amelyet a rasszista előítéletekről, a gyűlöletbűntényekről és az önvédelemből való emberölést megengedő törvényekről rendeztek az amerikai képviselőház demokrata párti tagjai.

A fiú apja, Tracy Martin kijelentette: Trayvonnak azért kellett meghalnia, mert faji indíttatásból belekötöttek, ebből dulakodás lett, majd a végén Zimmerman lelőtte őt, pedig csak egy csomag édesség és egy palack jeges tea volt nála.

Frederica Wilson floridai képviselőnő szerint a rendőrség szakszerűtlen nyomozást végzett, a fegyverviselési törvény pedig túlságosan megengedő, és ez vezetett a bajhoz. A fórum előtt több honatya a képviselőház üléstermében követelt tisztességes eljárást Trayvon Martin ügyében. John Boehner házelnök tragikusnak nevezte az esetet.

A halálos incidens Amerika-szerte rasszizmusellenes tiltakozásokat váltott ki, és további hasonló megmozdulások várhatók az elkövetkező napokban is. Az amerikai igazságügyi minisztérium előtt kedden tüntetők követelték Zimmerman felelősségre vonását.

New Orleansban kedden felfüggesztettek egy Jason Giroir nevű rendőrt, mert az esettel kapcsolatban a “ha banditaként viselkedsz, úgy is halsz meg!” bejegyzést jelentette meg a Twitter közösségi portálon.

Mégis önvédelem?

Mint azt korábban is tudni lehetett, Zimmerman vallomása szerint a fiú támadta meg őt. A rendőrség helyt adott beszámolójának, így a tényállás szerint a férfi önvédelemből ölt. A képletet tovább bonyolítja, hogy Zimmerman verzióját megerősíteni látszik az Orlando Sentinel című lap kiszivárgott hatósági információkra és szemtanúkra hivatkozó beszámolója is.

Eszerint rövid szóváltást követően Trayvon Martin verte először orrba George Zimmermant, majd többször megütötte és a földre esett rendész fejét többször is a járdába verte. A beszámolóban megszólalt egy olyan nyilatkozó is, aki állítólag látta, hogy a dulakodásban Martin volt felül, és halotta, amint Zimmerman segítségért kiált.

A miami lakos Trayvon Martin azért járt Sanfordban, mert iskolájában 10 napra felfüggesztették. Ennek oka, hogy táskájában marihuána-maradványt találtak. A fiú az apjához utazott, aki a menyasszonyánál lakott. A család ügyvédje szerint a hatóságok az esettel “démonizálni” akarják a fiút. Az anya szerint nem elég, hogy megölték a fiát, most meg akarják sérteni a jó hírnevét is.

A rendőrség hangfelvételen rögzítette azt a beszélgetést, amelyet a végzetes estén Zimmerman folytatatott a 911-es vészhívószám diszpécserével. A rendész azt jelentette, hogy egy “gyanús” személyt észlelt. Többen rasszista gyalázkodást véltek kihallani a rendész szavaiból, független szakértők azonban ezt nem erősítették meg.

Az ügyben Angela Corey különleges ügyész nyomoz, vezető gyilkossági rendőrszakértők segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik