Nagyvilág

Szupertájfun: elkezdődött a fosztogatás és a segélyezés

hajjen-haiyan-tajfun-tacloban(960x640)(2).jpg (haiyan tájfun, )
hajjen-haiyan-tajfun-tacloban(960x640)(2).jpg (haiyan tájfun, )

A Haiyan tájfun több ezer túlélője kifosztott egy állami rizsraktárat a Fülöp-szigetek középső részén lévő Leyte szigeten, és a raktár egyik kidőlő fala agyonnyomott nyolc embert; a magyar baptista szeretetszolgálat csoportja az országba érkezett, ahol a segélyezés mellett elindultak kollégájuk megkeresésére is, miközben az Egyesült Államok újabb hajókat küld a térségbe.

A sziget az egyik olyan terület az országban, amelyet a leginkább sújtott a természeti katasztrófa. A raktár kifosztásánál jelen voltak rendőrök és katonák is, de nem tudták azt megakadályozni. A fosztogatók 100 ezer zsák rizst vittek el – tette hozzá a szóvivő.

A baptisták magyar kollégájukat is keresik

Ötvenkét órás utazás és várakozás után kedd éjszaka a Fülöp-szigeteki Taclobanba érkezett a Baptista Szeretetszolgálat humanitárius csoportja és azonnal elkezdte a tájfun túlélőinek segítését.

Fotó: MTI / AP

A baptista segítők Ceburól a repülőgépen magukkal hozták azt az ötezer dollár értékű segélyszállítmányt, amely ivóvízből, élelmiszerekből és egy generátorból áll. A csoport egyik fele a segélyek kiosztása mellett a helyi baptista gyülekezetbe befogadott, túlélő gyerekek ellátásában segédkezik.

A közlemény szerint eközben egy munkatárs, az előzetes tervek alapján, a helyi partnerekkel elindul egy korábban eltűnt magyar fiatalember utolsó ismert lakhelyére. A baptista segítők már csak 120 kilométerre vannak a 29 éves magyar férfitól, de elképzelhető, hogy ezt a távolságot megtenni is nagyon viszontagságos lesz a szigeten uralkodó állapotok miatt – közölte a Révész Szilvia, a szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója.

A Baptista Szeretetszolgálat a Fülöp-szigeteki túlélő gyerekek megsegítésére meghirdette a Fogadj örökbe! című támogatási programját. Olyan magyar támogatókat keresnek, akik vállalják, hogy egy éven keresztül havi 3000 forinttal segítik egy kisgyerek ellátását.

Újabb hadihajók érkeznek

Az amerikai haditengerészet újabb hajókat vezényelt kedd este a Fülöp-szigetek tájfun sújtotta térségébe. Két kétéltűnek – a Germantown és az Ashland szállítónaszádnak – kell Japánból, a szaszebói amerikai támaszpontról a helyszínre hajóznia, és készenlétben áll, de egyelőre a támaszponton marad a Denver nevű kétéltű szállítóhajó – közölte az AFP-vel egy neve elhallgatását kérő haditengerészeti tisztségviselő.

Ezek a hajók éppen az ilyen jellegű, katasztrófamentési feladatokra alkalmasak: partra tudnak szállítani árut, miközben a fedélzetükön kórház van. Képesek helikopterek fogadására, és van rajtuk tengervízlepárló berendezés, amellyel ivóvizet tudnak előállítani – tette hozzá.

Paul Kennedy tábornok, a Fülöp-szigetekhez vezényelt tengerészgyalogos egység parancsnoka a haderőnem vezetésétől a segítségnyújtáshoz kért további Osprey típusú, hibrid légi járműveket, kétéltű, partra szállító rohamjárműveket, és lánctalpas páncélozott járműveket, amelyekkel felderíthetők a vízzel elöntött, illetve a tájfun által végigtarolt területek. Elképzelhető, hogy összesen akár 2000 tengerészgyalogost is az ázsiai országba vezényelnek – közölte egy meg nem nevezett tengerészgyalogsági tisztségviselő.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik