Tudomány

Pusztító tájfun, okos városok, színes számlák – Zöldszüret

A Google és a Microsoft is a megújuló energiák piacán, vízzel működik az európai Facebook központ. Kész az MTA új kutatóközpontja, nem tudunk függetlenedni a fosszilis energiáktól.  - Zöldszüret

Tízezer fölött van a halálos áldozatok száma a Fülöp-szigeteken, a pénteki tájfun az idei év legpusztítóbb vihara volt. 36 tartományban négy millió embert érintett a katasztrófa, a 305 km/h-s szél porig zúzott több települést és kikötővárost is. A mentés nehézkes, több segélyszervezet is túlélőket keres, illetve sebesülteket lát el. A vihar valamelyest legyengülve, Kína irányába halad tovább.  
MTI/Metropol

Működésbe lépett a Facebook első európai adatközpontja Svédországban, Lulea városában. A helyszínválasztás mellett szól az alacsony elektromos áram árak mellett az ideális külső hőmérséklet, melynek köszönhetően minden évben 10 hónapon keresztül tudják hatékonyan hűteni a szervergépeket. Az épület  30 ezer négyzetméteren terül el, kiváló tervezői munka előzte meg a kivitelezést. A létesítmény kizárólag a víz energiájából fedezi a fogyasztását, így különösen innovatívnak, energia hatékonynak és környezetbarátnak mondható.
index.hu

Környezettudatos kutatóközpontot ad át november 15-én a Magyar Tudományos Akadémia. A 9,5 milliárd forint kormányzati támogatással 28 ezer négyzetméter nagyságú épület „A” energiaosztályú minősítést kapott, amit a nulla energiafogyasztással érdemelt ki. Ettől már csak a passzívházak kapnak jobbat (A+), mert azok még termelnek is. Több, eddig külön helyen dolgozó kutatócsoport, a Szerves Kémiai, Anyagtudományi, Enzimológiai és a Kognitív Pszichológiai Intézetek költöznek be a központba.
Bővebb információ a www.ttk.mta.hu oldalon!

Intelligens városi rendszereké a jövő, legyen szó közvilágításról, tömegközlekedésről, internetre kötött mérőórákról vagy a gyalogosmentő rendszerről – Derül ki az Ericcson éves tájékoztatójából. Fegyelmezett, hatékony, modern megvalósítást mutat erre a Japán főváros, Tokió. Vannak például olyan vendéglők, ahol már a bejáratnál egy gépet nyomkodva rendelhetünk ételt és fizethetünk egyben, mire helyet foglalunk az asztalnál, már ott vár minket a gőzölgő rákleves. Minden metró és vasúti megállóban többféle automatából vehetünk jegyet (aprópénz, nagy címlet vagy bankkártya), ha pedig valaki túl rövid időre vett jegyet, büntetés nélkül a célállomáson fizetheti ki a különbözetet.
Alternativenergia.hu

Nem tudunk függetlenedni a fosszilis energiától, hiába próbálunk. A megújuló energiákban rejlő lehetőségeket ugyan egyre többen használják ki, nem szabad elfelejteni, hogy ezekkel képtelenség kielégíteni az emberiség növekvő energiaigényét. Az energiainfó cikkében összehasonlítja az energianövényeket, a szélenergiát, napenergiát és a biomasszát is, kiderül, mekkora területi igénye lenne egy-egy módszernek a teljes fogyasztás kiváltásához.
energiainfo.hu

Németh Szilárd rezsi biztos szerint törvénybe kellene foglalni, milyen színűek legyenek ezen túl a számlák. Az, hogy az intézkedésre miért volna feltétlen szükség, nem árulta el, viszont a kötelező betűtípust (Times New Roman), betűméretet (11) és színhasználatot a nyilvánosság elé tárta. A javaslat szerint az áramszámla színe korall, a gázé sötét narancs, a távhő halvány szilvaszín, a vízi közmű vízszínű, a hulladék a lime színt, míg a kéményseprő díját sárga alapon olvashatjuk. Az összeesküvés-elméleteket gyártóknak feltűnhet, épp ezek a színek szerepelnek Gilbert Baker 1978-ban megálmodott meleg-zászlóján is.
index.hu

Google és a Microsoft is beszáll a megújuló energiák piacára, olvashatjuk a gz.com, angol nyelvű oldalon. Utóbbi 20 éves megállapodást kötött a Texas állam béli szélerőmű farmra, amely évente 110MW elektromos energiát biztosít a cég számára. Válaszul a keresőóriás szeptember 17.-én felvásárolta a szintén Texas-i Happy Hereford szélerőmű farmot, melynek 240MW teljesítményével az Oklahomai Google adatközpontot szolgálja ki. Az édes hármashoz talán az Apple hiányzik, ők most az új kaliforniai központjukat fejlesztik, melynek energiafogyasztása közel nulla lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik