Nagyvilág

Szörnyű pusztítás a Fülöp-szigeteken – így segíthet

Több segélyszervezet és szeretetszolgálat is gyűjtést indított. A Baptisták egy magyart is keresnek.

1359-es adományvonal

A nemzetközi vöröskereszt föderációja (IFRC) sürgősségi katasztrófa alapjából mintegy 475 ezer svájci frank összegű gyorssegélyt biztosított a károsultak támogatására, emellett sürgősségi segélyfelhívást tesz közzé a Fülöp-szigeteki vöröskereszt támogatására – közölte a Magyar Vöröskereszt hétfőn.

A legnagyobb hazai humanitárius szervezet gyűjtést indított 1359-es adományvonalán. Mindenki, aki felhívja, vagy az “Adomany” szót elküldi a 1359-es vonalra, 250 forinttal járul hozzá a Fülöp-szigeteken bajba jutott emberek megsegítéséhez. A Magyar Vöröskereszt ezen felül várja cégek és magánszemélyek felajánlásait is.

Él a 1353-as vonal is

Tízezer dollárt (több mint 2 millió forintot) ajánl föl az Ökumenikus Segélyszervezet a Fülöp-szigeteken pusztító tájfun túlélőinek az ACT Alliance nemzetközi szövetség egyedüli magyar tagjaként. A segélyszervezet folytatja az pénzadománygyűjtés a 1353-as vonalon és a honlapján (www.segelyszervezet.hu) megtalálható számlaszámon.

A szövetség szakemberei jelenleg a legnagyobb pusztítást elszenvedett Tacloban keleti városrészében és az északi Leyte régióban mérik föl a károkat, illetve tájékozódnak a segítségnyújtás körülményeiről. A legnagyobb hiány élelmiszerből és ivóvízből van, a sebesültek ellátása és a fertőzések elkerülése érdekében pedig egészségügyi felszerelésekre és higiénés csomagokra van szükség. A jelentések szerint a a legnagyobb pusztítást a legszegényebb körzetek szenvedték el, amelyeket nehéz megközelíteni a romok és az infrastruktúra megrongálódása miatt – közölte a segélyszervezet hétfőn.

Utalás

Gyűjtést indított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a nemzetközi máltai segélyszervezeten keresztül nyújt segítséget a károsultaknak. Az adományozás részleteiről a www.maltai.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők – közölte a humanitárius szervezet hétfőn.

A katasztrófa helyszínére már vasárnap elindult a nemzetközi máltai segélyszervezet (Malteser International), amelynek szakemberei a túlélők egészségügyi ellátásának megszervezésében vesznek részt, valamint közreműködnek a hajlék nélkül maradt több tízezer ember elhelyezésének és ellátásának megszervezésében is. A humanitárius szervezet munkatársai mindaddig a helyszínen maradnak, amíg a segítségre szükség van.

Magyarok is mentek segíteni

Kedden kora délután érkezett a Fülöp-szigetekre a Magyar Református Szeretetszolgálat segélycsoportja és várhatóan másfél-két hetet töltenek a tájfun sújtotta térségben. A segélycsoport hét tagja, köztük négy orvos és két ápoló elsősorban fogyóeszközöket, orvosi műszereket, kötszereket, fájdalomcsillapítókat, gyógyszereket, infúziókat visz magával.

A küldöttség a legnagyobb kárt szenvedett szigeten fekvő Tacloban városában fog segítséget nyújtani. A csoport 15 ezer dollár értékű egészségügyi felszereléssel és adománnyal, valamint további 15 ezer dollárnyi készpénzzel indul útnak. A csoport teljesen önellátó, kórházi sátorral is rendelkezik, így a gyógyítást az érkezés után azonnal megkezdik. A szeretetszolgálat korábban azt közölte, hogy másodlagos céljuk felmérni a helyreállítás során adódó igényeket és lehetőségeket.

Arról is tájékoztattak, hogy a szeretetszolgálat adománygyűjtést indított a katasztrófával sújtott terület megsegítésére, mely a 13600-as telefonszám 66-os kódjának hívásával támogatható vagy a 10702019-85008898-51100005 számlaszámon keresztül, továbbá a szeretetszolgálat jobbadni.hu oldalán online adományozásra is lehetőség van.

Egy magyart is keresnek

A Baptista Szeretetszolgálat humanitárius csapata vasárnap délután indult el az ázsiai országba, és hétfőn este érkeztek meg Manilába, kedd reggel már továbbutaznak a tájfun sújtotta térségbe. A gyerekeken, elsősorban az árvákon segítenének. Egy olyan magyart is megpróbálnak megkeresni, akiről itthoni szerettei napok óta nem hallottak – remélhetőleg csak azért, mert elnémultak a telefonvonalak – mondta el Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat alelnöke a Hír24-nek.

A Baptista Szeretetszolgálat a túlélő gyermekek megsegítésére meghirdeti Fogadj örökbe! támogatási programját. Olyan magyar támogatókat keres, akik vállalják, hogy egy éven keresztül havi 3000 forinttal segítik egy Fülöp-szigeteki kisgyermek ellátását. A támogatási szándékot a www.fogadjorokbe.hu címen lehet jelezni, illetve a 20/770-5330-as vagy a 20/383-4023-as telefonszámokon.

A Baptista Szeretetszolgálat emellett a 13555555-55555555-55555555-ös számlaszámra “Tájfun” megjelöléssel várja a Fülöp-szigeteki károsultak megsegítését célzó adományokat.

A legfrissebb adatok szerint több mint 5,4 millió károsultja van a viharnak, 3438 ház sérülését jelentették, ezek közül 2055 teljesen elpusztult. A legsúlyosabb károkat Tacloban város szenvedte el, ahol a vihar háromméteres hullámokat tolt a szárazföld belsejébe. A hivatalos adatok szerint 250 halálos áldozata volt a tájfunnak, de helyi hivatalnokok szerint ez a szám napokon belül több tízezerre fog nőni.

Videó – Több tízezer áldozat lehet a romok alatt

Olvasói sztorik